Veliko je govora o arheoloških raziskavah

March 19, 2018 | Avtor: | Objavljeno v Zabavno, smešno

Zvečer sem se udobno namestila na kavč, s skodelico kakava v roki in poslušala poročila. Med prvimi novicami so bile prav arheološke raziskave, ki sedaj potekajo po eni izmed bolj prometnih ulic v Ljubljani. Sama ne vem prav veliko o arheologiji in teh raziskavah, a mi je bila tema zanimiva. Presenetilo me je koliko ljudi je nestrpnih in jeznih zaradi arheoloških raziskav. Seveda povzročajo predvsem prometne zastoje in gospodarsko škodo lokalom in trgovinam v bližini. Prav v Ljubljani se je zgodilo, da je zaradi arheoloških raziskav zaprta skoraj cela ulica, in tam ni niti pešcev, kaj šele drugega prometa. Gotovo so zato lokali in trgovine manj obiskani. A potrebno je pogledati z večje perspektive.

Učenje o lastni zgodovini

Arheološke raziskave nam dajejo priložnost, da se kaj novega naučimo o lastni zgodovini. S pomočjo takšnih izkopavanj in raziskovanj odkrivamo našo daljno preteklost in izume, ki so se porodili na naših tleh. Brez poznavanja lastne zgodovine, težko narod ugotovi identiteto in izoblikuje cilje v prihodnosti. Pa tudi kar se tiče gospodarstva, prav zaradi takšnih odkritji in z dobro promocijo le –teh, lahko poseben segment gospodarstva prav začeti. Sem spadajo predvsem muzeji in zbirateljske zbirke, ki privabljajo posebne goste. In sicer ljubitelje zgodovine. Arheološke raziskave torej nudijo posebno odskočno desko, tako za razvoj zgodovine kot vede, kot tudi za poseben segment turizma.

grad kot arheološko najdišče

Negativni odzivi

Res je torej, da je to za ceno nekajmesečnih prometnih zamaškov in negodovanja ljudi, predvsem prebivalcev in voznikov na teh območjih. Tudi kolegica, ki deluje v tej stroki in tudi sama opravlja arheološke raziskave, mi je povedala, da je veliko negativnih odzivov ljudi, dokler ni končnih rezultatov in izsledkov raziskav. Potem sčasoma potihne negodovanje, zamere in pritožbe, ter se na vse skupaj pozabi. Pravi, da je do strokovnega priznanja in do res prave strokovne usposobljenosti, kar dolga pot. Začne se že s študijem arheologije, kasneje pa s sodelovanjem na raziskavah in praktičnih izkopavanjih, pisanju strokovnih prispevkov in samostojnih vodenjih raziskav. A če ti je delo všeč in pisano na kožo, potem se da tudi čez takšne ovire do cilja.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori