Recept: Najboljše testo za pico (uporabni triki za še bolj rahlo testo)

December 12, 2018 | Avtor: | Objavljeno v Recepti

Zanimivo je, koliko jedi je bilo v preteklosti zaznamovanih kot hrana revežev, danes pa predstavlja okusno kosilo večine družin. Ena izmed takšnih jedi je tudi italijanska pica, ki je preko ZDA pot nadaljevala po celem svetu.

Prvo pico, obloženo s paradižniki, so spekli okrog leta 1750, čez približbo 80 let pa je vrata odprla prva picerija pod imenom Pizzeria Port’ Alba v Neaplju. Svoje delovanje pa ohranja vse do danes. Dostavo pice je prvi organiziral kralj Umberta skupaj s soprogo Margerito. To je le nekaj zanimivih dejstev, ki pa ovijajo skrivnosti okoli najboljšega testa. Dejstvo je namreč, da pizzo lahko obložimo s poljubnimi sestavinami, vendar ostaja najpomembnejše še vedno testo.

Sestavine – testo za pico:

 • 500g bele mokegnetenje testa za pico
 • 30g svežega kvasa
 • 1 čajno žličko soli
 • ščepec sladkorja
 • 0.5dl olja
 • 2dl mlačne vode

Posotopek priprave testa

V manjšo posodico razdrobite kvas, dodajte sladkor in jedilno žlico moke ter prilijte malo tople vode. Rahlo premešajte in počakajte, da naraste. V drugo posodo stresite preostalo moko, dodajte sol, olje in na koncu prilijte kvastni nastavek. Kvasni nastavek prilijete v sredino moke, izdolbite malo luknje. Dodajte še preostalo mlačno vodo in dobro pregnetite maso. Dno posode pomokajte, testo pa premažite z oljem. Testo naj vzhaja približno 30-45min. Testo ponovno pregnetite in ga razporedite po naoljenem pekaču ali plošči. Pico obložite po svojem okusu in po izbiri, ki jo dopušča vaš hladilnik.

Dodatni triki, da bo testo za pico hrustljavo, okusno, in puhasto?

 1. Dodajte malce več tekočine, da bo testo mehkejše kot običajno
 2. Testo gnetite dokler se ne začne svetliti, to je vsaj 20 minut. Z gnetenjem namreč pretrgamo vezi, ki vežejo beljakovine. Če gnetenje podaljšamo, ustvarimo novo vez, ki drži izločen CO2  bakterij v testu. To naredi testo bolj elastično.
 3. Nastavite temperaturo pečice na maximum.
 4. Najbolje pečene so na krušni plošči – glinena ali šamotna, kot nadomestek pa lahko uporabite kamen za peko za domačo pečico (dobite ga v vseh bolje založenih trgovinah)
 5. Če imate čas, pustite testo vzhajati do naslednjega dne!

pica margherita

 

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori