Kako zmanjšati bolečine v križu

August 31, 2018 | Avtor: | Objavljeno v Šport

Bolečine v spodnjem delu hrbta imajo lahko veliko različnih vzrokov. Izvor bolečine je lahko bodisi mehanski (gre torej za poškodbo mišice ali sklepa) ali nemehanskega izvora. Največkrat gre za težave prvega tipa, glavni vzrok pa so pogosto spremembe v medvretenčni ploščici.

Glede na trajanje poznamo tri vrste bolečine v hrbtu. Lahko gre za akutno bolečino, ki traja manj kot en mesec. Podakutne bolečine v križu trajajo do tri mesece, medtem ko kronične bolečine trajajo še dlje. Predvsem pri kronični bolečini je nujno potrebno najti vzrok bolečine in ga odpraviti.

odpravite bolečine v križu z redno telovadbo

Kako odpraviti in preprečiti bolečine v križu?

Vzroki za bolečino v križu so lahko zelo različni – od pomanjkanja gibanja, pretežno sedečega načina življenja, nepravilne drže in prekomerne telesne teže do stresa in različnih poškodb.

Ustrezna prehrana in gibanje sta temelj zdravega načina življenja – tako lahko vplivata tudi na bolečine v spodnjem delu hrbta. Med pozitivnimi posledicami ohranjanja ustrezne telesne teže je tudi zmanjšanje možnosti za nastanek bolečine v križu. Redno gibanje, pa naj bo to hoja ali pa katera druga vadba, ki vam ustreza, lahko pomaga na poti do bolj zdravega križa.

Pozorni moramo biti tudi na pravilno držo – med sedenjem naj bo hrbtenica vzravnana, prav tako med hojo. Če večino dneva preživite sede, si vzemite redne odmore in se razgibajte. Pomaga vam lahko tudi ustrezna izbira stola, na katerem sedite.

Omilite bolečino

Ko se pojavi bolečina v križu, poskusite obolelo mesto najprej segreti ali ohladiti z obkladki ali prhanjem. V začetni fazi je sicer potrebno mirovanje, vendar pa nikakor ne več kot dan ali dva. Zaradi pomanjkanja gibanja boste namreč postali okorni, bolečine pa bodo še močnejše. Različne vaje za gibljivost, raztegovanje in krepitev hrbtnih mišic so najboljši način, da bolečino olajšamo in odpravimo. Pogosto lahko pomaga tudi masaža.

Bolečina v križu je sicer opozorilni znak, a redkeje kaže na resno nevarnost za zdravje. V kolikor pa bolečino v križu spremljajo omrtvelost in zbadanje v nogah, nestabilnost in težave pri premikanju ter težave pri odvajanju, pa nujno poiščite pomoč zdravnika.

Avtor:

Do sedaj je napisal 436 objav.

Odgovori