Zaščitna oprema pri uporabi poganjalca

April 16, 2013 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Poganjalec se marsikomu ne zdi pravo kolo, a to seveda ne pomeni, da to tudi res drži.Kadar se otrok vozi s poganjalcem, je potrebna enaka zaščitna oprema kot pri vožnji kolesa. Čelada, ki je z zakonom predpisana pri vožnji koles, je potrebna tudi takrat, kadar otrok vozi poganjalec. Vendar čelade otroku ne velja nadeti zgolj zaradi zakonskih predpisov, temveč nam tako veli tudi osnovna starševska odgovornost oziroma zdrava pamet. Poganjalci so namreč res videti preprostejši od klasičnih otroških koles, a nezgoda nikoli ne počiva – kadar se otrok vozi hitreje, pride z lahkoto do padca, ki lahko povzroči poškodbo glave. Takšnih poškodb pa ne gre jemati z lahkoto.

Poleg čelade, ki se mora otrokovi glavi dobro prilegati (najbolje, da je velikost nastavljiva med 48 in 52 cm), pa je seveda potrebno pomisliti tudi na druga zaščitna sredstva. Za otroške solze namreč niso vedno odgovorni zgolj hujši padci, temveč tudi nekoliko lažji, pri katerih pride večinoma do odrgnin. Obdrgnjena in krvaveča koža pa ni zgolj boleča, temveč predstavlja tudi možnost sekundarne okužbe. Otroka naj torej pri vožnji s poganjalcem ne spremljajo zgolj čelada, temveč tudi zaščitne otroške kolesarske rokavice in ščitniki za kolena in komolce (kadar se otrok vozi v kratkih rokavih in kratkih hlačah).

Rokavice brez prstov, ki ščitijo otroške dlani, seveda niso namenjene zgolj preprečevanju odrgnin pri padcih. V toplih dneh, ko se otroške roke nekoliko bolj potijo, hkrati zagotavljajo, da mu dlani ne polzijo z ročk na krmilu. Tudi takšen zdrs je lahko razlog za padec, zato velja rokavice redno uporabljati – in če otroka opremite z rokavičkami prijetnega videza, jih bo gotovo z veseljem nosil vsakič, ko sede na poganjalca ali kolo.

Zaščitna oprema, ki jo na malčkih in predšolskih otrokih opazimo najbolj redko, pa so zagotovo ščitniki za komolce in kolena. Žal je pogosto potreben kakšen nekoliko boleč padec, preden se starši vendarle odločijo, da morajo biti na kolenih otrok tudi ščitniki.

Zaščitna oprema, ki jo otroci uporabljajo, kadar vozijo poganjalec, pa je na srečo uporabna tudi pri drugih rekreativnih športih. Čelada, rokavice in ščitniki pridejo še kako prav tudi pri rolanju, kotalkanju, rolkanju, vožnji s kolesom, pozimi pa tudi pri drsanju.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori