Ali je cipresa primerna za živo mejo?

June 2, 2021 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Vsakdo, ki ima hišo in večji vrt, si želi imeti čim več zasebnosti. Najlepši in najbolj naraven način, da se znebimo radovednih pogledov, ki pogledujejo proti našemu domu, je ta, da si okrog hiše posadimo živo mejo. Pri tem imamo na izbiro različne rastline. Med njimi je tudi cipresa, ki vas bo zagotovo pozitivno presenetila.

Če še niste popolnoma odločeni, kakšno živo mejo lahko izberete, si najprej poglejte malce vašo okolico ter ostale hiše, ki živo mejo že imajo. Tako boste najhitreje ugotovili, katera živa meja bo najbolj primerna za vaše potrebe. Vsekakor se morate zavedat, da boste morali za vsako rastlino dobro poskrbeti. Cipresa se zagotovo ne bo dobro obnesla v vsakem okolju.

Kako in kdaj posadimo ciprese?

Ko se boste opravili v izbrano drevesnico ali kar na prodaja-cipres.com in tam izbrali vrsto ciprese, naj vam pomagajo strokovnjaki. Cipresa je posebno drevo, ki bo potrebovalo veliko nege. Lahko jo napadejo tudi škodljivci, ki hitro uničijo vsa drevesa, ki ste jih posadili.

Cipresa v lepi zeleni barvi na sončni svetlobi.

Cipresa mora biti posajena zgodaj spomladi, da se lahko do vročega poletja že dobro prilagodi soji novi podlagi. Če vam je zgodaj spomladi ne uspe posaditi, je primeren čas tudi jesen, saj takrat sonce ni več tako močno. Pomisliti morate tudi kako gosto živo mejo hočete imeti. Če želite resnično dobro zaprto okolico, poskrbite, da bo posajena vsakih 50 centimetrov.

Postopek sajenja cipres

Ko boste kupili želeno število cipres in si pripravili podlago, se lahko lotite zasaditve. Najprej boste za vsako cipreso skopali luknjo, v katero jo boste posadili. Ta mora biti primerno globoka, da se bo cipresa dobro počutila.

Četudi bo cipresa položena v kvalitetno zemljo, je pametno, da pri sajenju uporabite malce gnojila in dodate nekaj kvalitetne zemlje za sajenje. Na koncu morate še dobro zaliti in počakati, da se drevesa sprimejo ter začnejo rasti.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori