Poslovna inteligenca za podatkovno podprto poslovanje

April 7, 2021 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Pri poslovanju v vsakem primeru uporabljamo razne podatke, ni pa nujno, da prav na teh temeljijo naše najpomembnejše poslovne odločitve. Prav tako ni nujno, da imamo na voljo dobre podatke, ki nam res prinašajo tiste informacije, ki jih lahko s pridom uporabimo pri upravljanju poslovanja. To pomeni, da ima dobra poslovna inteligenca visoko vrednost, če znamo zbirati in ustrezno uporabiti koristne podatke.

Seveda podatkovno podprto poslovanje predstavlja nek spekter, tako da lahko na različne načine oziroma v različnih merah izkoristimo potencial, ki ga ima poslovna inteligenca. V vsakem primeru bomo pri pomembnih poslovnih odločitvah uporabili vsaj nekatere podatke, za boljši rezultat pa je pametno v te postopke vložiti več časa in truda, kar se na dolgi rok močno obrestuje.

Poslovna inteligenca v sodobnih podjetjih

V sodobnih podjetjih za zbiranje in obdelavo podatkov večinoma skrbijo računalniki, ki nudijo zelo dober učinek pri tem delu. Pričakujemo lahko, da bomo imeli na enem mestu na voljo prav vse podatke, ki jih potrebujemo za uspešno poslovanje. Za to skrbijo napredni računalniški programi, ki upravljajo že vsak aspekt poslovanja. Poslovna inteligenca se zbira na enem mestu, podatki se samodejno razvrščajo in obdelujejo, posebej praktičen pa je tudi vpogled v pomembne informacije. Tako se lahko tudi lažje odločamo, saj imamo za uspešno upravljanje podjetja na voljo prav vse potrebne podatke.

Izkoriščanje potenciala na različne načine, ki jih ima poslovna inteligenca.

Kaj zajema poslovna inteligenca?

Informacije imajo neprecenljivo vrednost in praktično vsak podatek lahko s pridom izkoristimo. A najbolj se osredotočamo na tiste podatke, s katerimi redno operiramo. Predvsem so to sporočila, s katerimi komuniciramo, ter pomembni poslovni dokumenti, recimo računi, naročilnice in pogodbe. Nekateri dokumenti so pomembni že pri samem delu, uporabljamo jih za vodenje projektov, nadalje pa poslovna inteligenca zajema tudi interne informacije o podjetju, recimo o kadru, vodenju kakovosti in podobno. Vse to na enem mestu združuje napreden poslovni sistem.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori