Žalovanje in posmrtno življenje

February 4, 2015 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Z žalovanjem se je v življenju srečal že skoraj vsak izmed nas. Običajno se s to čustveno fazo soočamo ob izgubi bližnjega. Smrt ljubljene osebe je nekaj najhujšega, kar se posamezniku lahko zgodi, a takšno je življenje in tudi s tem se moramo enkrat soočiti. Žalovanje je naraven proces, nekih univerzalnih napotkov, kako v takem trenutku ravnati pa ni, saj se na izgubo odzove vsak po svoje.

Vsakdo se na izgubo odzove drugače, nekatere izmed faz, skozi katere  v žalovanju gremo pa so. Zanikanje in šok, depresija, osamljenost, jeza ter občutek krivde. Zavedajte se, da so vsi ti občutki nekaj normalnega in pričakovanega, z izgubo pa se je potrebno sčasoma tudi sprijazniti, saj ne smemo pustiti, da za vedno vplivala na naše življenje. Ene izmed najtežjih oblik žalovanja se pojavijo po smrti zares ljubljene osebe, kot je naprimer naš otrok, naši starši ali pa ljubljena oseba. Izgubo si je treba priznati in se z njo soočiti. Najslabše je, če se zapiramo sami vase, saj lahko to vodi v številne težave. Jeza bes in žalost se kopičijo, to pa lahko krepko vpliva na naše zdravje.

Za učinkovito soočenje z izgubo je potrebno poznati nekaj dejstev, kot so osnove žalovanja, depresije, stiske in izgube. Mnogi si izgubo razlagajo drugače, v uteho pa so jim lahko različna prepričanja kot naprimer odhod v nebesa ali pa posmrtno življenje. Vsekakor se je s smrtjo bližnjega potrebno soočiti, prej kot to storite, bolje bo za vas. Vsekakor pa se preminulega spominjajte v dobri luči.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori