Vrste prava in kaj sploh pravo je?

November 18, 2015 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Kaj je pravo? Besedo pravo slišimo zelo pogosto, vendar veliko ljudi ne ve ravno točnega pomena te besede. Vemo le, da je nekaj v povezavi s sodišči ter pravili in zakoni na državnem teritoriju.

Strokovna obrazložitev besede pravo pa sporoča, da je to nekakšna množica vseh pravil v državi, ki se jih morajo držati vsi državljani te države, v nasprotnem primeru (v primeru kršitve zakonov) pa so lahko tudi kaznovani (denarna kazen, zaporniška kazen, družbeno koristna dela,…). Zakone postavlja država, predlagajo pa jih člani v parlamentu, ki jih prejmejo od ljudstva. Se pravi, lahko tudi ljudje predlagamo predloge za zakone ter pravila, katere pa potem države sprejme ali zavrne. S pravom se ukvarjajo ljudje, ki delujejo na sodiščih. To so sodniki, tožilci, odvetniki, notarji,…

Torej če bi radi dobili odvetnika za katero izmed panog prava, potem je najbolje da iščete med odvetniki v Ljubljani, Mariboru ali katerem drugem večjem mestu, kjer je možnosti, da dobite dobrega odvetnika veliko več, kot v manjših krajih. Torej, če imate probleme z delavci ali delodajalcem, potem je čas, da si poiščete za delovno pravo odvetnik.

Pravo lahko tudi razdelimo na več načinov, najpogosteje pa jo razdelimo glede na panogo. Glede na panoge pravo razdelimo na zasebno pravo in javno pravo. Zasebno in javno pravo pa imata tudi veliko podzvrsti, najbolj poznane izmed njih pa so:

–          Stvarno pravo, ki se ukvarja s pravili in zakoni glede stvari,

–          Dedno pravo, ki se ukvarja s tem , komu bo šla lastnina umrlega,

–          Družinsko pravo, ki se ukvarja z zakoni v zakonskih zvezah in družinah nasploh,

–          Delovno pravo, ki se ukvarja z zakoni v razmerju med delavcem in delodajalcem,

–          Kazensko pravo, ki se ukvarja z določanjem kazni za storilce kaznivih dejanj.

Vendar to so samo nekatere izmed panog prave. Poznamo jih še mnogo več, vendar so malo manj znane.

pravo

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori