TČ in klime v naših domovih

September 15, 2015 | Avtor: | Objavljeno v Tehnologija

Tematika današnjega članka bodo klimatske naprave in pa toplotne črpalka. Napravi sta si med seboj precej različni, vendar stremita k istemu cilju, to pa je ogrevanje ali ohlajanje naših prostorov.

Čeprav sta napravi namenjeni isti stvari, pa se med seboj kar precej razlikujeta. Obe napravi sicer izkoriščata zunanje temperature. Nakup toplotne črpalke vas bo stal kar precej denarja, računajte na investicijo okoli nekaj tisoč evrov. Klima napravo lahko dobite že za precej manj denarja, spet je vse odvisno od kvalitete izdelka.

Vsi tisti, ki se odločate za nakup TČ, preglejte tudi ponudbo na spletu, saj vam je na voljo kar nekaj subvencij. Če se ne motim je trenutno aktualna subvencija EKO sklada za toplotne črpalke. S pomočjo te subvencije lahko prihranite kar nekaj denarja.

Vsekakor je ogrevanje ali ohlajanje prostorov s TČ veliko bolj trajnostna rešitev. Te naprave za svoje delovanje porabijo zelo malo električne energije, zelo prijazne pa so tudi do okolja, saj je izpust toplogrednih plinov zmanjšanj na minimum. Edina slaba stvar toplotnih črpalk je, kot sem že rekel velika začetna cena investicije.

Klimatske naprave so precej bolj enostavna rešitev. Namestite jo lahko sami, ali pa vam jo namesti kateri izmed serviserjev. Ogrevanje in ohlajanje prostorov z klimatsko napravo je hitro in učinkovito. Klima bo za svoje delovanje porabila malce več električne energije, vendar se manjša stanovanja ali garsonjere splača ogrevati z njimi, saj so lahko stroški precej manjši, kot drugje. Ne pozabite pa na redne preglede in servise klime, to zajema menjavo filtrov, čiščenje ohišja, polnitev klime in podobno.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori