Nasveti za pravilno izbiro žarnice

July 22, 2021 | Avtor: | Objavljeno v Tehnologija

Čeprav se izbira ustrezne žarnice na prvi pogled zdi sila preprosta stvar, pa temu ni ravno tako. To navadno ugotovimo, ko smo postavljeni pred dejstvo in moramo na vrat na nos kupiti novo žarnico. Še pred nakupom si moramo zato doma obvezno izpisati najpomembnejše podatke o želenih lastnostih žarnice ali pa sijalke. Če na primer kupujemo nadomestno, preprosto izpišemo vse potrebne podatke s stare.

Pri izbiri žarnice nikakor ne smemo prezreti svetlobne moči, ki se meri v lumnih. Oznaka za to je lm. Če pa nam je znan le podatek o vatih, za nasvet raje povprašamo izkušenega prodajalca.

Žarnice se ne splača kupovati na zalogo

Čeprav nekatere izdelke, še posebej potrošni material, nadvse radi kupujete na zalogo, tega ne počnite, ko kupujete žarnice. Cene se namreč s časom lahko znižujejo, kakovost žarnic pa izboljšuje. Račun za posamezen izdelek je najbolje hraniti vsaj do pol leta.

Navedena življenjska doba žarnice je sicer le ocena, vendar vam nekateri prodajalci obljubljajo, da bodo izdelek zamenjali, če bo prehitro odpovedal. Na računu si označite, za katero žarnico točno gre.

Žarnica na roza podlagi.

Ključni podatki pri izbiri žarnice

V primeru da prvič kupujete novo žarnico, bodite predvsem pozorni na njeno barvno temperaturo, indeks barvne reprodukcije, na kot izsevane svetlobe, ne nazadnje tudi na zagonski čas.

Barvna temperatura žarnice pove, kateri barvni spekter izseva svetilo. Za osvetljevanje prostorov v vašem domu strokovnjaki priporočajo uporabo žarnic, ki oddajajo svetlobo z barvno temperaturo med 2700 in 3300 K. Nekoliko hladnejši toni pa so veliko bolj dobrodošla izbira za osvetljevanje delovnih mest.

Indeks barvne reprodukcije vam prikazuje sposobnost svetlobnega vira, da seva celotni barvni spekter znotraj barvnega območja. Za klasične žarnice je značilno, da sevajo v vse smeri enako. Sodobne sijalke pa so nekoliko drugačne. LED žarnice na izvoru svetijo zelo usmerjeno, v samo ozkem kotu.

Za fluorescentne žarnice je opazen dolg zagonski čas

Eden od ključnih dejavnikov pri izbiri ustrezne sijalke je tudi zagonski čas. Za fluorescentne žarnice je na primer značilno, da imajo precej dolg zagonski čas. Od vžiga do popolne svetilnosti tako lahko poteče tudi do nekaj sekund ali celo nekaj minut. Takšna vrsta žarnice je na primer neprimerna za uporabo na hodnikih, stopnišču ali v kopalnici.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori