Varno shranjevanje arhivskega gradiva

March 26, 2018 | Avtor: | Objavljeno v Tehnologija

V nekaterih primerih lahko arhivsko gradivo preprosto shranimo v računalniški oblak, tako pa povsem pozabimo nanj. Na ta način shranjeni dokumenti bodo preživeli tudi največje katastrofe, okvaro ali izgubo računalnika, celo izgubo poslovnih prostorov. In res prav digitalno arhiviranje ponuja veliko zelo posrečenih opcij za varno shranjevanje arhivskega gradiva. A ta rešitev ne pride vedno v poštev. Če imamo večje količine arhivskega materiala v fizični obliki, se za nepogrešljive še vedno izkažejo arhivski regali. Tudi te je možno uporabiti za zelo varno in zanesljivo shranjevanje pomembnih dokumentov in drugih materialov, če smo le dovolj pozorni.

Razno kovinsko pohištvo, vključno z regali, je zelo dobro odporno na velike mehanske obremenitve. Regali in omare se brez težav kosajo z udarci, padci in podobnimi dejavniki, ki utegnejo ogrožati njihovo vsebino. Že na ta način lahko arhivski regali zagotovijo dobro zaščito shranjenega gradiva, če nas seveda skrbi, da se bo to poškodovalo zaradi kakšnih mehanskih dejavnikov.

Še večjo grožnjo pa pogosto predstavljajo drugi dejavniki. En primer je voda – poplave pomenijo smrt za arhive, shranjene v neprimernih kleteh, poleg tega se kovinsko pohištvo proti tej grožnji ne izkaže tako dobro, če ne gre za posebej prilagojene kose. Grožnjo poplav najbolj enostavno rešimo tako, da arhiv prestavimo v kakšne višje ležeče prostore, kjer ni možnosti za vdor vode, lahko pa seveda zatesnimo sobo ali same omare. Običajni arhivski regali sicer ne nudijo posebne zaščite pred vodo, tudi omare in drugo kovinsko pohištvo ne. Obstajajo pa mnoge namenske rešitve, ki se v takšnih razmerah izkažejo kot zelo učinkovite.

 

 

Nazadnje pa je kot grožnjo varnosti shranjenega arhivskega gradiva treba omeniti še ogenj. Tudi požari so namreč velika nevarnost za arhivirane dokumente. Na tem področju se določeno kovinsko pohištvo dobro obnese, spet pa obstajajo posebne ognjevarne omare, ki omogočajo varno shranjevanje pomembnih dokumentov. Seveda je pametno poskrbeti tudi za preventivo in drugo zaščito pred razsajanjem ognjenih zubljev.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori