Sončni kolektorji

September 30, 2010 | Avtor: | Objavljeno v Tehnologija

V teh ne ravno ekonomsko prijaznih časih vsi iščemo načine, kako tu in tam prihraniti kakšen evro. Ob rastočih cenah energentov se vedno več ljudi odloča za investicijo za izkoriščanje najbolj obširnega in hkrati brezplačnega vira energije, to je sonce.

Žal pa tehnologija za pridobivanje elektrike iz sončnega sevanja še ni dovolj razvita, da bi bila tržno zanimiva, saj je pridobivanje energije predrago. Hitro rast lahko pripišemo predvsem državnim subvencijam, ki prispevajo kar 75% pri odkupni ceni elektrike iz solarnih elektrarn.

Mnogo manj medijsko izpostavljeni so sončni kolektorji, kljub temu, da je njihova uporaba dosti bolj smotrna kot pri fotonapetnostnih modulih. Ker je sama investicija v sistem ogrevanja s pomočjo solarne energije relativno nizka, prihranki pa zaradi rastočih cen energentov iz leta v leto večji, se tudi brez subvencij taka naložba povrne že v nekaj letih.

Sončni kolektorji nam omogočajo, da v poletnih mesecih sploh ne uporabljamo našega primarnega vira ogrevanja, saj sonce odda dovolj energije za ogrevanje sanitarne vode. Tudi manj sončni dnevi za tak sistem niso problem, saj ima poseben bojler vgrajen tudi električni grelec, ki vodo segreje v primeru pomankanja sončnega sevanja.

Avtor:

Do sedaj je napisal 1 objav.

Odgovori