Servis računalnikov

March 8, 2013 | Avtor: | Objavljeno v Tehnologija

Verjetno ga ni lastnika računalnika, ki ne bi kdaj doživel okvare. In najbolj priljubljeni so predvsem domači mojstri, ki računalnik usposobijo hitro. Saj veste, bratrančev sin, ki se »nekaj malega spozna«, pa sosed – vse te lahko pokličemo skorajda sredi noči, ko se nam računalnik pokvari.
Treba pa se je zavedati, da včasih s tem naredimo več škode kot koristi. Pooblaščen servis računalnikov je morda res cenovno bolj neugoden, kot so to domači mojstri, vendar bo napako v večini primerov odpravil bolj učinkovito, hkrati pa bo preveril še delovanje ostalih računalniških komponent in odkril možne povezane napake, ali pa celo dejanski vzrok za okvaro. Pogosto namreč ni dovolj le odpraviti okvaro (npr. zamenjati nedelujoč RAM), temveč se prava napaka skriva v ozadju in to bodo našli le strokovno dovolj usposobljeni serviserji.
Še posebej se je na pooblaščene serviserje dobro obrniti kadar imamo na računalniku shranjene pomembne podatke, saj marsikdaj servis strojne opreme zahteva tudi ponovno nalaganje programske opreme – in to nam lažje zagotovijo tisti, ki se s servisiranjem ukvarjajo poklicno in ne le ljubiteljsko.
Pri odločitvi za način servisiranja je pomembno torej upoštevati mnoge dejavnike in ne le ceno ter hitrost servisa, čeprav glede same hitrosti tudi poklicni računalničarji ne zaostajajo dosti za domačimi mojstri. Treba je premisliti tudi o varovanju naših podatkov, predvsem o neželeni distribuciji slik in videoposnetkov, ki prvotno niso namenjeni širši javnosti. V kolikor domačemu serviserju popolnoma zaupate to ni težava, največkrat takšni mojstri pridejo celo na dom in imate postopek pod nadzorom ves čas, vendar v kolikor takšnega mojstra poznate le bežno odločitev zanj že s tega vidika morda ni najboljša.
Cene servisnih storitev pri poklicnih serviserjih so seveda različne. V kolikor imate možnost boste najugodnejšega poiskali verjetno preko spleta, za vse nepoznavalce cen pa je GZS objavila referenčni cenik po katerem se lahko stranke vsaj približno orientirajo. Seveda je treba preveriti natančno ceno servisa že pred samim začetkom del, vsak poklicni serviser bo namreč najprej pregledal računalnik in odkril okvaro, na podlagi tega pa bo lahko tudi točno določil ceno svoje storitve in povedal ceno zahtevane strojne opreme. V kolikor izbranem serviserju ne zaupate popolnoma imate še vedno možnost poiskati tudi drugo mnenje in se nato odločiti za pravega mojstra.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori