Rožnati panter v risankah Pink Panter

October 24, 2016 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Kakšen car! Roza car! Vedno sem ga čakal, največkrat pa dočakal med polčasi košarkarskih tekem, ki so bile običajno na sporedu jugoslovanskih televizijskih programov ob sobotah. Risanke Pink Panter so bile stalnice polčasov in čeprav je bila bivša skupna država polna nekih trenerjev in strokovnjakov, niso ob polčasu znali organizirati nobene okrogle mize, posveta, studia v živo, redko je bil kak intervju, bil pa je čas in to upravičeno, za risanke Pink Panter.

Od filma do risank

Rožnati Panter je sicer na spored televizijskih ekranov prišel iz filmov. Filmi o diamantu z istim imenom so bila prava poslastica detektivk prejšnjega stoletja – in tisočletja hkrati. Če se vprašate ali bodo še kdaj takšni filmi, je za zdaj edini verjeten odgovor, da jih najbrž še nekaj časa ne bo. Sedaj se producenti in režiserji v Hollywoodu raje posvečajo visoko proračunskim divjim akcijam, ki imajo največkrat scenarije, zaplete in razplete vzete iz zgleda Misije nemogoče.

Odlična risanka, odlična glasba

Risanke Pink Panter so posebne tudi po glasbi in ne samo po scenarijih in enostavni izvedbi. Glasba, ki jo prepoznamo kjerkoli in kadarkoli, je avtorsko delo Henryja Mancinija. Enrico Nicola “Henry” Mancini se je rodil v Clevelandu (Združene države Amerike) leta 1924 in umrl v Los Angelesu star 70. let, njegovo ime pa pove, da je bil potomec italijanskih priseljencev. Ameriški skladatelj in dirigent je zapustil za seboj izjemno dediščino in prejel mnogo nadgrad, nekatere tudi po smrti.

Tako kot je za filme, s katerimi so pričeli leta 1963 glavni junak iskanja rožnatega diamanta sloviti policijski inšpektor Jacques Clouseau, je za risanke Pink Panter glavni junak rožnati panter, ki se mu preko dneva, ki ga preživi zdaj v mestu, zdaj v divjini, zgodi nešteto zanimiv dogodkov. Čeprav jih kdaj tudi dobi okoli ušes, na koncu nekako vedno izide iz igre kot zmagovalec in v teh kratkih, samo nekaj minutah dolgih risankah nas zna do rešitve svojega problema vedno držati na trnih in nas hkrati zabavati.

Risanke Pink Panter (1964-1980)

Od leta 1964 do leta 2009 so skupaj posneli kar 11 filmov o rožnatem panterju, medtem ko je bilo risank seveda mnogo več. Prve Risanke Pink Panter so luč sveta ugledale skupaj s filmom leta 1964, v tej preobleki, pa so jih prenehali risati leta 1980. V nekaterih letih so izdelali eno samo risanko (leta 1972, 1977, 1980), v nekaterih dve (1964, 1974), druga leta pa so bila precej bolj plodna in skupaj je luč sveta ugledalo kar 124 risank. Risanke Pink Panter gotovo spadajo med kultne risanke pri vseh ljubiteljih risank. Pa še to, v zadnji risanki, ki je bila narejena, se je Pink Panter odpravil v super market, kjer pa se mu je pričela cela dogodivščina.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori