Razlika med letnimi in zimskimi gumami

August 15, 2012 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Menjava gum na avtomobilu vsake pol leta marsikomu povzroča preglavice. Da pa bi lažje razumeli, zakaj je menjavanje sploh potrebno, si poglejmo, kakšna je razlika med letnimi in zimskimi gumami.

Letne gume imajo, za razliko od zimskih, večjo zmogljivost pri vožnji. Ker so izdelane iz mehkejših materialov, imajo boljši oprijem na cesti, to pa vozniku omogoča boljše upravljanje avtomobila. Se pa letne gume ponavadi hitreje obrabijo kot zimske gume in so običajno tudi dražje.

Zimske gume so narejene za vse vrste vremena (sneg, dež, led), letne gume pa so primerne predvsem za lepo vreme. Za kakšno vrsto vremena so gume narejene, dobro poudarja tudi njihov profil. Zimske gume imajo globlji profil, tako da lažje izpodrivajo sneg in da ima vozilo boljši oprijem. Ta razliko od teh pa imajo letne gume bolj razgiban profil, ki omogoča predvsem odvajanje vode in pa boljši stik s cestiščem. Marsikdo pa je presenečen ob dejstvu, da se na mokrih cestah bolje odrežejo letne gume kot pa zimske. Razlog je v tem, da imajo letne gume več stika s podlago, kljub temu pa še vedno dovolj profila, da vodo potiskajo navzven.

Razlika med letnimi in zimskimi gumami je tudi v tem, da lahko letne uporabljamo le v toplih mesecih, medtem ko lahko zimske gume uporabljamo celo leto. Če zimske gume uporabljamo tudi poleti, pa se moramo zavedati, da vožnja z avtomobilom ne bo tako kvalitetna. Vožnja z letnimi gumami v zimskih mesecih običajno ne ostane nekaznovana, razen če imate poleg letnih gum na avtu nameščene še snežne verige. Letne in zimske gume lahko kupite na spletni strani mojegume.si ali pa na spletni strani gume-takoj.si.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori