Psi, mačke in zunanji zajedavci

August 7, 2015 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Psi in mačke so izvrstne domače živali. Izražajo nam veliko naklonjenosti in nas navdajajo s toplino dan za dnem. Ker pa je večina mačk in vsi psi izpostavljenih tudi zunanjemu okolju, pa se jih radi lotevajo tudi zajedavci kot so klopi, uši, bolhe.

Z redno in dosledno skrbjo za naše ljubljenčke pa se tem težavam lahko precej učinkovito izognemo. Pri psih in mačkah ločimo notranje in zunanje zajedavce, v tem članku pa se bomo posvetili predvsem zunanjim zajedavcem.

Začnimo pa kar z bolhami. Bolhe pri psih in mačkah so eden izmed najbolj pogostih problemov. Problemi se pojavljajo predvsem pri pasmah z dolgo dlako, saj je tam bolhe precej težje odstraniti. Zgrešimo jih sicer težko, najpogosteje izgledajo kot črne pikice v dlaki. Bolhe so ploščate, na gostitelja, pa naj bo to mačka ali pes pa se lahko prenesejo iz zunanjega okolja ali pa kakšnega drugega ljubljenčka. Problem je ker se naselijo tudi v našem stanovanju, zadržujejo se v preprogah, špranjah in drugod. Tu so še klopi, garje in uši.

Najnevarnejši zajedavci pri ljubljenčkih so zagotovo klopi, ti so nevarni tudi za ljudi. Prenašajo celo vrsto hudih bolezni. A naj vas ne skrbi, če boste za vašo žival dobro poskrbeli teh težav ne boste imeli. Ampule proti klopom so zelo učinkovite v boju proti tej golazni, v večini primerov pa te ampule dobro delujejo tudi drugim zajedavcem kot so bolhe.

Večina produktov namenjenih negi ljubljenčkov je nežna do le-teh, a vseeno previdnost ni nikoli odveč, več o teh izdelkih pa vam lahko svetuje veterinar, ki za vaše ljubljenčke skrbi.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori