Odškodnine za poškodbe

May 9, 2015 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Vedno se jim skušamo izogibati, a poškodbe se neprestano dogajajo. Kot pribito drži, da nesreča nikoli ne počiva. V sodobnem svetu praktično ne moremo več živeti brez skrbi, saj se nesreče dogajajo povsod, tudi če se zadržujemo le v okolju lastnega doma. Še bolj nevarno je lahko delovno mesto, kjer tudi pogosto prihaja do poškodb, omeniti pa moramo še ceste in prometne nesreče. Na srečo ni vse tako črno, kot se morda zdi iz zgornjih besed – k temu pripomorejo tudi odškodnine za poškodbe.

Res je, da nas odškodnine ne obvarujemo pred nesrečami, a zavarovanje v primeru nezgod vedno pride prav. Če ne drugega s tem poskrbimo za pravično nadomestilo za škodo, ki nam je bila pri nezgodi neposredno ali posredno povzročena. Odškodnina za poškodbe nam pripada v primeru, da smo doživeli poškodbo, za katero nismo sami odgovorni. Pri tem pa moramo poznati razliko med zavarovalnino in odškodnino, saj pojma nista enaka. Zavarovalnina se izplača zavarovancu s strani zavarovalnice, gre za vnaprej določen znesek, ki se izplača v primeru določenih nezgod, tudi poškodb. Odškodnina pa je nadomestilo, ki ga oškodovanec od odgovorne osebe zahteva za poravnavo preteklih krivic. Odškodnine za poškodbe tako najbolj pogosto terjamo v primeru prometnih in delovnih nesreč, pa tudi če se poškodujemo na javnih mestih ali če nas kdo drugače namerno ali nenamerno poškoduje. V nekaterih primerih lahko odškodnino terjamo tudi, če smo za poškodbe deloma ali v celoti odgovorni sami, kar pa je treba predhodno urediti pri zavarovalnici.

Višina odškodnine za poškodbe je odvisna od različnih dejavnikov. V prvi vrsti se upošteva resnost poškodbe, ki se ocenjuje po lestvici glede na posledice, od zelo lahkih do izjemno hudih poškodb. Glede na to lestvico in potrebno zdravljenje so odmerjeni tudi zneski, ki se izplačujejo za odškodnino. Poleg resnosti same poškodbe pa je treba upoštevati še druge okoliščine, ki so lahko predmet odškodninskega zahtevka. Če je v nezgodi poleg telesne povzročena tudi materialna škoda, lahko zahtevamo dodatno odškodnino, prav tako lahko pri odškodnini upoštevamo druge nevšečnosti, na primer če smo zaradi nezgode zamudili na pomemben sestanek in zaradi tega utrpeli tudi premoženjsko škodo.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori