Notranja vrata in prostorska razporeditev

January 22, 2013 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Notranja vrata spadajo med tisto opremo, ki je izjemno specifična in odvisna od individualnih potreb, ki jih imajo posamezniki. Notranji prostori se namreč med seboj izjemno razlikujejo, zato običajno kupci želijo nabaviti notranja vrata z merami in lastnostmi, ki jih sami izberejo. Notranja vrata po naročilu, ki so prilagojena zahtevanim meram, zagotavljajo optimalno funkcionalnost in prilagodljivost.

Nekatere odprtine v stenah so zaradi specifičnih arhitekturnih rešitev lahko takšne, da preprosto ni mogoče dobiti mere, ki bi ustrezala. Če naročimo notranja vrata po naročilu, p lahko kombiniramo različne rešitve: naredimo eno ali dvokrilna, tako ali drugače zarobljena, spreminjamo lahko višino podboja, globino odpiranja in zapiranja ter ostale specifikacije.

Notranja vrata so lahko klasična, to je tista, ki se odpirajo navzven, zelo praktična pa so tudi drsna notranja vrata. Njihova praktičnost se izkaže predvsem takrat, kadar v stanovanju primanjkuje prostor za odpiranje. Manjša stanovanja z ozkimi hodniki so lahko velik problem kar se prostorskega razporejanja tiče. Vsaka omarica, ki jo dodamo, lahko predstavlja oviro na odpiralni in zapiralni poti, ki jo potrebujejo klasična notranja vrata. Drsna notranja vrata pa lahko pomagajo pri varčevanju prostora za bolj funkcionalne namene kot je odpiralna pot, ki je namenjena za notranja vrata. So izjemno elegantna rešitev, zlasti tista, ki se vgradijo v steno in za svoje odpiranje ter zapiranje porabljajo le nekaj kvadratnih centimetrov tli, kjer se nahajajo.

Vsaka notranja vrata morajo biti prilagojena prostoru, le tako je mogoče doseči najboljšo možno notranje prostorsko ravnovesje med uporabniki prostorov in elementi, ki ta prostor ustvarjajo.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori