Nogometni čevlji, športna oprema z dolgoletno tradicijo

September 25, 2017 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Nogometni čevlji so športna oprema z več kot stoletjem in pol dolgo tradicijo.

Tako dolgo tradicijo imajo nogometni čevlji moderne dobe, začela se je sredi devetnajstega stoletja na Otoku. Nogometna igra je bila znana že prej, zgodovinski dokazi o tem se najdejo na Jadranski obali ter tudi drugod. Sredi devetnajstega stoletja so bili nogometni čevlji nič drugega kot delovni čevlji z dodanimi kovinskimi čepi ali žeblji za večjo stabilnost. Ob prehodu v dvajseto stoletje je postalo jasno, da se morajo nogometni čevlji prilagoditi novo nastalim razmeram. Nogometna igra je postala organizirana, začele so nastajati lige, nogomet se je začel iz Otoka širiti na staro celino.

Igranje nogometa

Nogometna igra

V želji po dobrih rezultatih je kmalu postalo jasno, da so nogometni čevlji med drugim zelo pomemben ključ do uspeha. Oblikovali so ga specifično za nogometno igro, za izdelavo so uporabili debelo in težko usnje. Nogometni čevlji takratnega časa je segal nekoliko nad gleženj, z namenom njegove zaščite. Današnji človek bi takšne čevlje imenoval škorenj, z dodano informacijo o teži pa verjetno težek škorenj.

Nogometne kopačke

Vrhunski nogometni čevlji

Takratni nogometni čevlji so tehtali pol kilograma, z deževnih razmerah pa so igralci na vsaki nogi čutili kilogram bremena. Zasnova se je ohranila do konca druge svetovne vojne, v tem času so se uveljavili nekateri znani proizvajalci nogometne obutve. Po drugi svetovni vojni so nogometni čevlji napredovali na krilih splošnega razvoja. S tem pa se je začel razvoj, ki se do današnjih dni ni ustavil ter se ne bo dokler bo obstajala nogometna igra. Razvoj od takrat na nekaj zelo osnovnih načelih. Nogometni čevlji morajo preko zaznavnih celic na stopalu posredovati informacije o gibanju žoge možganom. Možgani nato preko vida, sluha in drugih zaznav v igralnem polju sprocesirajo najboljšo možno odločitev. Poleg tega mora nogometni čevelj nuditi vedno dober oprijem s podlago. Nogometni čevlji se v zadnjem obdobju razvijajo z neverjetno naglico.

Preverite ponudbo nogometnih čevljev v Hervisu.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori