Nasveti za čisto kuhinjo

October 21, 2011 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Domača kuhinja je verjetno najpomembnejši prostor v vašem stanovanju. Najvrjetneje zato, ker kuhinja oz. Zdrava  prehrana tudi precej vplica na vaše zdravje. Verjetno se vsakdo odnas spopade kdaj z težavo čistoče  v kuhinji. Ubistvu pa je za čisto kuihnjo potrebno le malo truda in pravilne organizacije. Kaj lahko naredimo, da bo vaša kuhinja izgledala čista in lepa tudi na pogled?

Velikost kuhinje: velikost kuhinje za čistočo in urejenost ni pomembna. Večja kot je kuhinja, več možnosti je že da bo kuhinja čista. Razloga za to je, da če imate veiko kuhinjo je verjetno prostor, kjer se prehranjujete verjetno ločen od same kuhinje in s tem pride že tudi neka organizacije, ki je tudi pomembna pri urejenosti kuhinje.

Predali: Preverite  kakšna je vlažnost v omarah, kjer imate shranjen kuhinjski pribor in ostale pripomočke. Priporočljivo je tudi, da enkrat mesečno preverite vse predalnike, kjer imate shranjene zavitke z različnimi živili, da še ni potekel rok uporabe. Pravtako storite tudi za hladilnik vendar s to razliko, da hladilnik je priporočljivo pregledati na vsake 14 dni. Tudi na ta način lahko vzdržujete v vaši kuhinji neko higieno, ki je seveda zelo pomembna. Če vam le čas dopušča vam predlagamo, da hladilnih spraznete in očistite vsake tri tedne. Z čiščenjem hladilnika se izognete raznim bakterijam, ki se lahko zadržujejo na živilih, ki jih ne porabite sproti.

Orodja: Kuhinjska orodja in pripomočki so skorajda osnovni deli kuhinje. Ker pa jih uporabljate redno ješe toli večja možnost, da jih kdaj ne očistite dovolj in s tem ne poskrbite za kuhinjsko higieno in čističo dovolj. Ne pozabite pred vsako kuho pregledati, če je pripomoček, ki ga mislite uporabljati pri priravi obroka res temeljito očiščen. Zaradi boljše organizacije, če vidite da je pripomoček že izrabljen, ga seveda nemudoma zamenjajte oz. Kupite novega.

Štedilnik: Štedilnik v kuhinjii mora  biti zmeraj čist in pripravljen za kuho. Po vsaki kuhi odstranite železni okvir, ki vam drži ponve nad ognjem in ga temeljito očistite. Pri štedilniku bodite še toliko bolk pozorni, ker se ponavadi olje in maščoba zlijeta po robovih in je potrebno biti res pozoren, da ga očistimo tako kot je potrebno.

Mikroorganizmi in bakterije se najraje zadržujejo v mokrih in vlažnih prostorih, zato je potrebno, da je vaša kuhinja zmeraj kar se da suha. Suha naj bodo tla, štedilnik, delovni pult in tudi kuhinsko korito. Za kuhinjska tla je priporočljivo, da se očistijo enkrat dnevno, najboljše da po obroku. Najlažlje boste to storili tako, da boste vzeli čisto brisačo in jo zmočili z toplotno vodo in očistili tla. Ko očistite vzamite drugo čisto brisačo in z suho pobrišite tla do suhega.

Upamo, da vam bodo omenjeni nasveti za čisto in organizirano kuhinjo prišli prav.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori