Mehika, bogastvo naravnih in kulturnih znamenitosti

September 6, 2016 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Mehika je obmorska država , ki se nahaja na prehodnem območju med Severno in Južno Ameriko.

mehi miškaGeografska in klimatska danost je omogočala razvoj različnih civilizacij. Med njimi so posebno znani Maji in Azteki, velik vpliv na razvoj do današnjih dni pa je imela Španija oziroma kolonialno obdobje. To se je začelo v začetku dvajsetih let šestnajstega stoletja, osvoboditev izpod španskega jarma pa je Mehika dosegla tri stoletja kasneje. Ozemlje se je nadalje spreminjalo z prodajo Združenim državam Amerike oziroma izgubami v mehiško ameriški vojni, svoje pa so si vzele osamosvojene srednje-ameriške države. Geografske značilnosti , ki jih ima Mehika so izjemne.

Polovica države leži na nadmorski višini preko tisoč petsto metrov, najvišja točka pa sega preko pet tisoč šesto metrov visoko. Zanimivo je tudi, da imajo mesto, ki leži pod morsko gladino. Geografske značilnosti tvorijo puščave, visoke gorske verige, peščena obrežja in tropski gozdovi. Mehika ima značilno kuhinjo, ki se je na razne načine prenesla po praktično celem svetu. Seveda tako avtentične, kot jo najdem na domačih tleh, ne bomo našli nikjer. Njena značilnost je mešanica kulture priprave hrane staroselce z vplivi kolonialnih dežel. Mehika ima tudi velik vpliv na prehranjevalne navade globalno. Za tortilje je slišal že praktično vsak, poleg njih pa še cel kup drugih značilnosti, katerih izvora domovina je Mehika. Izkušnja obiskovalca je odvisna od želja in možnosti. Vsak obiskovalec ima svoja zanimanja, svoje potovalne izkušnje ter seveda svojo tipično radovednost in željo odkrivanja novega, neznanega sveta. Na tem delu sveta bomo lahko doživeli posebno izkušnjo letnih časov. Naši klasični štirje letni časi se v tem delu sveta zreducirajo na dve obdobji. In sicer obdobje z bolj ali manj pogostimi padavinami in obdobje, ko padavin ni oziroma je padavin bistveno manj.

Mehika je temu primerno najbolj zaželena v obdobju od novembra do maja, druga obdobja pa nudijo prijetne konstantne temperature. 

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori