Les za dovršeno estetiko doma

September 16, 2016 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Slovenija je izjemno gozdnata dežela, in čeprav svoje gozdove in les pogosto premalo cenimo, se les pri nas ponovno uveljavlja kot material, ki mu namenjamo vse več pozornosti. Iz lesa se izdeluje vse več stvari, od igrač do koles in modnih dodatkov, še zlasti pa je zanj zanimanje v gradbeništvu. Pri tem žal večinoma ne uporabljamo bogastva naših gozdov, saj je za gradnjo običajno prva izbira sibirski macesen, ki velja za vizualno lepega, enostavnega za obdelavo, poleg tega pa tudi izjemno odpornega na vremenske pogoje, vendar se nadejamo, da bo v prihodnosti prišlo tudi do sprememb – da bomo posegli tudi po lesu iz naših gozdov.

Sibirski macesen in domiselnost zunanjih konstrukcij

Prav zato, ker je sibirski macesen odporen na pogoje našega podnebja, je tudi pri nas vse več nepremičnin, katerih zunanja podoba se zanaša predvsem na naravno lepoto lesa. Tako enostanovanjske kot večstanovanjske stavbe ter poslovni prostori svojo zunanjo podobo pogosto dopolnjujejo z leseno »obleko«, ki naredi fasado tudi v nekoliko manj strogo urbanih okoljih zanimivo in prijetnega, toplega videza. Sibirski macesen omogoča, da se stavbe odlično stapljajo z naravnim okoljem.

Poleg tega, da se sibirski macesen uporablja za »oblačenje stavb«, pa je zanimiv tudi za zunanje lesene konstrukcije. Balkoni in terase se pogosto ponašajo z lesenimi nosilnimi in podpornimi elementi, prav tako pa se sibirski macesen uporablja za izgradnjo nadstreškov, pod katerimi je poleti prijetno sedeti v senci, za najrazličnejše pergole in tudi za prekrivanje zunanjih tal. Pri tem velja vsekakor omeniti, da je z leti potrebno pričakovati, da se bo sam videz lesa zaradi vremena nekoliko spremenil in bo treba vsake toliko poskrbeti tudi za vzdrževanje, vendar pa načeloma ni potrebno redno barvanje in lakiranje, kot to velja za les slabše kakovosti (na primer običajen smrekov les).

Kaj pa notranja uporaba? Vsekakor se sibirski macesen lahko uporabi tudi v notranjosti, na primer za stopnice in konstrukcijo stopnic, za ograje in tudi pohištvo, vendar to dejansko ni najbolj smiselno – na voljo so cenejše vrste lesa, pri katerih trdoživost ne glede na podnebne razmere ni tako pomembna.

sibirski macesen

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori