Koliko stane izdelava spletnih strani?

August 10, 2016 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Vprašanje, koliko stane izdelava spletnih strani, je precej nedoločeno. Enako, kot da bi ravno vprašali, koliko stane avtomobil. A pri tem vsi vemo, da je veliko odvisno od tega, ali želite fička ali športnega lepotca – in tudi izdelava spletnih strani vam lahko ponudi ali spletnega fička ali spletnega športnika, ki se šopiri z mišicami in močjo.

Več info na www.multimedija.si/.

Preden se prične izdelava spletnih strani, velja torej doreči, kaj potrebujete – in ko je narejen spisek vseh potreb in želja, se lahko pričnete ukvarjati s tem, koliko vas takšna izdelava spletnih strani dejansko lahko stane.

Kaj vse naj vključuje izdelava spletnih strani?


Da bi spletna stran lahko zaživela, je potrebnih kar nekaj stvari:
– registracija domene;
– zakup prostora na strežniku (gostovanje);
– grafično oblikovanje;
– programiranje;
– vsebine (besedila, fotografije).

Registracija domene je fiksen strošek (in znaša okoli 15 evrov letno za domene s končnico .si), prav tako ni veliko ugibanj glede samih vsebin – več kot je besedil in fotografij, več boste plačali, pri čemer je cena besedil običajno določena glede na količino besed, fotografije pa tudi znesejo po par evrov vsaka, če jih kupite v spletni foto banki. (Če želite na primer fotografije lastnih izdelkov ali iz lastne proizvodnje, je treba vračunati še delo fotografa, ki bo stvari fotografiral in poskrbel tudi za primerno obdelavo fotografij.)

Pri zakupu gostovanja ravno tako ni velikih ugank, saj vam različna podjetja ponujajo pakete gostovanja, pri katerih se odločate glede na velikost, ki jo boste zasedli, ter glede na nekaj drugih dejavnikov (na primer število predalov za elektronsko pošto in podobno).

Največ odstopanj pa prinaša izdelava spletnih strani na področju samega oblikovanja in programiranja. Tu ste lahko povsem nezahtevni, ali pa si zamislite stran po naročilu, ki bo ustrezala vsem vašim kapricam. Oblikovalcu lahko naložite skoraj nič, ali pa za več tednov dela, programiranje pa se lahko prične skorajda z ničle, ali pa se gradi na že obstoječi platformi, ki je pripravljena za prilagoditve in modifikacije. Izdelava spletnih strani je tako lahko preprosta in poceni, ali pa seveda draga.

Kakšna bo izdelava spletnih strani je vsekakor odvisno od tega, kakšne so vaše želje in koliko financ imate na voljo. Vsekakor pa velja, da je dobro dobiti različne ponudbe, ki pa vključujejo isto delo. Tako boste lahko posamezne ponudnike med seboj primerjali in se nazadnje odločili, pri katerem bo potekala izdelava spletnih strani za vaš podjetje. Nasvet: nikar se ne odločite zgolj na podlagi višine predračuna – pomembna je tudi kakovost same izvedbe, torej preverite reference.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori