Kje raste baldrijan?

January 5, 2016 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Baldrijan, ki se imenuje tudi zdravilna špajka, vražji bič, mačja trava, odrijan, hajdina ali ajdina, zraste do približno 2 m visoko, najnižja odrasla trajna zelika pa sega zgolj 25 cm. Baldrijan ima kratko korenino, ki poganja majhne koreninice oker barve in podzemne pritlike na vse strani.

Baldrijan listi so deljeni kot perje in zato so listi manjši oz. so lističi črtalasti ali celo suličasti, celorobi ali nazobčani. Steblo je rahlo izbrazdano, vitko, votlo in pokončno. Baldrijan ima na vrhu socvetje več cvetov, ki so veliki od 3 mm do 8 mm in so redko beli, v glavnem pa rožnati ali škrlatno rdeči. V Sloveniji baldrijan najdemo predvsem na goričkem, sicer pa je razširjen po celi Evropi in najbolj uspeva na močvirnatem terenu, kjer je dovolj ravnine, da do njega pridejo sončni žarki.

Torej najbolj uspeva ob jezerih, rekah in potokih, kjer raste nizko grmičevje. Najbolj se uporabljajo korenike in korenine, ki se izkopljejo zgodaj spomladi ali pozno jeseni. V vmesnem obdobju pa se nabirajo tudi cvetovi in listje iz česar se pripravlja baldrijan tinktura. Iz korenike se poleg izovalerijanske kisline, ki od vseh sestavin najbolj daje pomirjevalni učinek, poleg te kisline pa se iz nje pridobiva tudi ocetno in čreslovo kislino, škrob, sluz ter smole in alkaloid valerin. Že od nekdaj se baldrijan uporablja ob pomanjkanju spanca ter ob duševnih in psihičnih stiskah. Že babice naših staršev so vedno imele ob sebi baldrijanove kapljice, ki so si jih vtirale v kožo na prsih, kar je pomirjujoče in blagodejno delovalo na njihova srca.

Avtor:

Do sedaj je napisal 257 objav.

Odgovori