Kaj počne ustni higienik?

February 20, 2016 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Na področju zobozdravstva poznamo veliko različnih strokovnjakov, saj ta veja medicine pokriva razmeroma široko področje – ukvarja se s praktično celotno ustno votlino, v kateri je lahko kar veliko težav. Nič čudnega torej, da poznamo različne klinike, ki nudijo različne storitve. Zobozdravnik nas lahko pošlje k ortodontu – http://www.babit.si/ortodont/, ta k strokovnjaku za zobno protetiko in tako naprej. Kaj pa počne ustni higienik? Njegove storitve izdaja že njegov naziv – skrbi za ustno higieno. Ta je seveda v prvi vrsti odgovornost vsakega posameznika, je pa ustni higienik prvi naslov, na katerega se lahko obrnemo, če se domača skrb za čiste zobe izkaže za nezadostno.

Umivanje zob je odlična preventiva, ki lahko učinkovito prepreči razvoj mnogih težav z zobmi in dlesnimi. Pravzaprav z rednim in pravilnim umivanjem zob naredimo zelo velik korak proti temu, da bodo naši obiski zobozdravnika zgolj preventivni. Mnoge težave v ustni votlini so namreč posledica zobnih oblog in drugih dejavnikov, ki jih lahko razmeroma enostavno odstranimo s pravilnim čiščenjem zob. Če tega ne storimo, se pojavijo različne težave – morda samo estetske nadloge, morda pa tudi resna obolenja. Predvsem pri prvih lahko pomaga ustni higienik. Ta bo zlahka prepoznal znake neustreznega čiščenja zob, hitro bo opazil tudi posledice. Če te niso pretirane, jih lahko tudi odpravi. Ustni higienik najpogosteje opravlja storitve naprednega čiščenja zob. To obsega odstranjevanje strjenih zobnih oblog oziroma zobnega kamna, peskanje zob in tudi poliranje. Seveda lahko strokovnjak izvaja še druge posege, kot je čiščenje žepkov pri pacientih s paradentozo, priprava na kirurške posege in podobno.

V vsakem primeru je ustni higienik koristen strokovnjak, ki poskrbi za to, da ne bo treba obiskovati drugih strokovnjakov. S primerno ustno higieno namreč omejimo tudi obiske pri zobozdravniku, učinkovit ustni higienik pa pripomore prav k temu, da so naša usta čista, gotovo pa bo znal tudi svetovati in usmerjati pri domači skrbi za čiste zobe.

dental_hygienist_max600

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori