Kaj je osebni stečaj

September 19, 2014 | Avtor: | Objavljeno v Razno

V življenju vsakogar so prisotni vzponi in padci, le ti pa se med seboj razlikujejo in eni so lahko hujši, drugi pa milejši. Ko se postavljamo na noge in hočemo zaživeti sami ali pa odpreti podjetje, moramo skoraj gotovo poseči po kreditih. Seveda nam lahko kredite prenese tudi kdo od bližnjih, nemalokrat pa se zgodi, da le teh nismo zmožni odplačevati. Situacija na gospodarskem trgu je nemila in kaj hitro lahko ostanemo brez službe, položnice pa nemilostno prihajajo. Če svojih dolgov nismo zmožni odplačevati pa na naša vrata lahko hitro potrkajo rubežniki in že smo padli v začaran krog.

V takih primerih je lahko za vas primeren osebni stečaj. Verjetno ste že slišali ta izraz, a kaj je osebni stečaj?

Osebni stečaj je sodni postopek v katerem posameznik ali samostojni podjetnik po svojih močeh poplača upnike. Upnike poplača posameznik po svojih močeh, v stečajno maso pa gre vse njegovo premoženje. Po preizkusni dobi, ki lahko traja do pet let, najmanj pa dve leti, lahko pride do odpusta obveznosti.  Za osebni stečaj se odloča vedno več ljudi, cena osebnega stečaja pa znaša 150€ kar je manj kot 10% cene, ki bi jo za osebni stečaj plačali pred leti.

Več o osebnem stečaju si lahko preberete na spletu, obstajajo pa podjetja, ki omenjeni postopek uredijo za vas, dokumente jim lahko dostavite osebno ali pa jim jih pošljete po pošti, v naslednjih dneh za vsa pripravijo dokumentacijo ter vam jo overijo, vaš postopke pa lahko steče na sodišču. Eno izmed takih najdete na spletni strani www.osebnistecaj.si.

Veliko situacij se zdi brezizhodnih, sploh pa situacije, v katerih zabredemo v dolgove. A v Sloveniji obstaja lep pregovor, »nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha«. In morda je prav postopek osebnega stečaja za fizične osebe vaša rešilna bilka.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori