Je vaša hiša nizkoenergijska hiša?

May 5, 2017 | Avtor: | Objavljeno v Razno, Tehnologija

Dizajn, tehnologije in gradnja produktov lahko porabi manj energije iz vseh virov kot tradicionalne in povprečne hiše. Če se to zgodi, takim zgradbam pravimo nizkoenergijske hiše. V praksi lahko slišimo besedne zveze kot je trajnostni razvoj, trajnost ter trajnostna arhitektura.

moderna nizkoenergijska hiša

Uporaba termina

Termin nizkoenergijske hiše se je skozi čas spreminjal. V Evropi pa se največkrat splošno nanaša na hišo, ki porablja samo polovico povprečne porabe energije hiš v Nemčiji ali Švici. Obstaja tudi predpona ultra, ki pomeni, da je hiša v okviru še manjše porabe energije. Standardi se sicer razlikujejo iz države v državo, v večini primerov pa ne za veliko.

Standardi v Evropi

V Nemčiji so nizkoenergijske hiše opredeljene z ekvivalentom sedmih litrov porabe olja na kvadratni meter sobe ali prostora na letni ravni. V Švici se termin uporablja z njihovim standardom, ki je drugačen od nemškega.

nizko energijske hiše slovenija

Tehnologija nizke energije

Po navadi hiše zgrajene po temu standardu vsebujejo veliko količino izolacije, okna, ki so energijsko učinkovita, nizek delež zračne ventilacije in ventilacijo toploto po hiši. Lahko uporabljajo pasivne ali aktivne solarne tehnologije. Ti domovi lahko uporabljajo recikliranje vroče vode, ki shrani vodo od tuširanja ali pomivalnega stroja.

Pasivne hiše imajo izmenjavo zraka povsem majhno. Pomembna značilnost ultra nizke energijske stave je v večjem pomenu toplotne izgube skozi linearne toplotne mostove v gradbeništvu. Neuspeh za odpravo toplotnih poti iz segretih na hladno površino (mostovi), ustvarja pogoje za intersticijsko kondenzacijo, ki nastaja globoko v gradnji in lahko privede do potencialno resnih problemov.

Dizajn

Nizkoenergijske hiše so lahko konstruirane iz gostih ali lahkih materialov, nekaj interne termalne mase pa je normalno vštete v zmanjševanje poletnega temperaturnega toplotnega vrha. Ohranjanje stabilnih zimskih temperatur in zmanjševanje pregrevanja v spomladi in jeseni je pomembno, pred prihodom poletja, kjer je pač preveč težko tekmovati z močnim in vztrajnim soncem. Uporaba dreves nam lahko pomaga pri izolaciji in varovanju hiše pred zunanjimi vplivi.

gradnja nizkoenergijske hiše v sloveniji

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori