Izpadanje las prizadene oba spola

December 6, 2012 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Nekateri še vedno menijo, da je izpadanje las prekletstvo moškega spola, vendar to sploh ne drži. Izpadanje las lahko namreč prizadene tako moške kot ženske, vzroki za to pa so lahko različni.
Poznamo več vrst izpadanja las . Lasje dejansko izpadajo vsakodnevno, količina izpadlih las pa se navadno poveča v pomladanskem in jesenskem času, ravno takrat, ko tudi živali menjujejo svojo dlako. Takšno izpadanje las je normalno in ni razlog za preplah. Prav tako so nekateri ljudje izpadanju las podvrženi že genetsko, starostna meja pojava plešavosti pri moških pa se vse bolj znižuje.
Ženskam lasje navadno bolj izpadajo tudi po porodu ali kakšni drugi hormonsko pogojeni spremembi. Tudi to je popolnoma normalno in naravno, saj povišana raven estrogena med nosečnostjo preprečuje izpadanje las, ko pa se le ta vrne na normalno raven, lasje izpadajo v večjem obsegu. V kolikor se izpadanje las po nekaj mesecih ne normalizira, je dobro obiskati zdravnika, da se pregledajo tudi ščitnični hormoni, saj je eden znakov povečanega delovanja ščitnice tudi prekomerno izpadanje las , prav tako na izpadanje lahko vpliva sindrom policističnih jajčnikov. Tudi razne kožne bolezni na naše lase ne vplivajo prav nič ugodno. Glivična vnetja, luskavica in dermatitis prizadenejo tudi lasišče, kar vsekakor vpliva na rast, izpadanje in zdrav videz naših las.
Ženske smo zaradi skrbi za svoj videz bolj podvržene tudi uporabi močnih negovalnih sredstev ter barv za lase, pri čemer je nujno paziti, da z uporabo ne pretiravamo. Ta sredstva sicer skrbijo, da je naša frizura vedno urejena in lepa, vendar na dolgi rok lasem s pretirano uporabo škodimo, kar se kaže tudi skozi povečano izpadanje. Zato je bolje uporabljati naravne izdelke za nego in oblikovanje las, s katerimi morda tako dobrega učinka res ne bomo dosegli v izjemno kratkem času, bo pa učinek viden skozi daljše obdobje, ko bodo naši lasje še vedno zdravi, gosti in sijoči.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori