Gojenje zelenjave na različne načine

June 30, 2014 | Avtor: | Objavljeno v Tehnologija

Zelenjavo lahko gojimo že praktično povsod, na velikih vrtovih ali pa na majhnih balkonih. Pomembno je, da  imajo vrtnine dovolj svetlobe, najbolj pomembna izmed vseh pa je priprava zemlje. Seveda lahko zelenjavo gojimo tudi v sistemih brez zemlje, tak način gojenja se imenuj hidroponika.

Kakšen način boste izbrali je vaša stvar, vendar je gojenje zelenjave v hidroponskih sistemih mnogo lažja. Pri običajnem gojenju v zemlji se lahko velikokrat uštejemo pri dodajanju gnojila ali prekomernem zalivanju. Rastline in zelenjava so zelo občutljive na prevelike odmerke vode. V hidroponskih sistemih se temu izognemo tako, da ima rastlina stalno potopljene korenine v bazen z vodo, iz te vode pa nato posrka toliko hranil, kot jih potrebuje. Zelenjavo lahko pridelujemo tudi v akvaponskih sistemih, tam jo gojimo v sožitju z ribami, naknadno gnojenje pa ni potrebno. O akvaponskih sistemih bomo govorili kdaj drugič.

Pri hidroponiki poskrbimo le za zadostno količino vode, ti vodi pa naknadno dodajamo različna gnojila. Izbiramo lahko med naravnimi ali umetnimi gnojili, to pa je skoraj vsa znanost. Pomemben je tudi pH vode, tega najbolj enostavno izmerimo z digitalnim pH metrom, ki nam v trenutku poda natančen odčitek. Hidroponika je vsekakor zanimiv način vzgoje zelenjave in svetujem vam, da ga preizkusite.

Prednosti gojenja zelenjave v zemlji je za začetnika mogoče lažje kot hidroponsko gojenje vendar v slednjem sistemu zelenjava raste občutno hitreje, pridelki pa so večji. Imamo tudi popoln nadzor nad vnosom gnojil, rastline pa so manj podvržene boleznim.

Odločite se za enega izmed procesov in naredite korak bližje samooskrbi in bolj zdravemu načinu prehranjevanja, žal ne bo vam, niti vašemu telesu.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori