Fotoaparati

July 19, 2011 | Avtor: | Objavljeno v Tehnologija

Fotoaparati – tehnologija brez katere pač ne gre! Fotoaparati vladajo na »sceni« že kar nekaj časa in vse kar se je spremenilo, je njihova oblika, zasnova ter seveda njihove funkcije in način delovanja. V preteklosti je bila na trgu ena vrsta fotoparata, dandanes pa so v rabi različne vrste, katere delimo ali po filmskem traku ali po formatu svetlobnega stikala, ter vse te še dodatno glede na shranjevalni medij. Tako sedaj fotografi fotoaparate delimo v dve skupini:

  1. Analogni fotoaparati (slike se beležijo na filmski trak)
  2. Digitalni fotoaparati (slike se beležijo na pomnilniške medije)

Med njimi je razlika v tem, da imajo analogni aparati omejeno število posnetkov (odvisno od dolžine traku) in je po končanem fotografiranju negative potrebno razviti, medtem, ko lahko posnetke iz digitalnega fotoaparata shranite na računalnik, DVD ali CD in razvijete samo tiste, ki vam najbolj ustrezajo. Digitalni fotoaparati pa se še naprej delijo na:

  1. Kompaktne (ni mogoča menjava objektivov)
  2. Zrcalno – refleksne (možna menjava objektivov, delujejo na nekem zrcalnem principu)

Kompaktni fotoaparati so cenejši, lažji, manjši in bolj enostavni za uporabo. Namenjeni so vsakemu laiku. Medtem, ko so zrcalno refleksni aparati malce bolj zapleteni, dražji, večji in seveda predvsem namenjeni tistim, ki se na te stvari spoznajo. Seveda to ne pomeni, da si nek laik ne more kupiti takšnega fotoaparata – le povsem nesmiselno je plačevati visoke zneske, v kolikor boste uporabljali osnovne funkcije, ki so prisotne že na cenejših, kompaktnih fotoaparatih.
Da so fotoaparati nepogrešljiv del vsakdanjika kaže tudi to, da so sedaj vgrajeni tudi že skoraj v vsak mobilni telefon. Če ste eden redkih, ki še nima fotoaparata, vam svetujemo, da si enega zamislite in tako pričnete določene trenutke v življenju beležiti.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori