Depresija

February 20, 2013 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Depresija je pogosta čustvena motnja oz. bolezen. Kaže se na različne načine, vedno pa vpliva na človeka v celoti. Na njegovo razpoloženje, mišljenje, počutje, vedenje… Vpliva tudi na spanec, apetit, zdravje.

Depresija lahko doleti vsakega izmed nas. Nastane lahko zaradi problemov v družini, med prijatelji, zaradi kakšnih neprijetnih dogodkov, lahko pa je tudi prirojena. Ta bolezen se lahko pozdravi z antidepresivi (tableti), lahko pa tudi s pogovori. Osebe, ki bolehajo za depresijo pogosto ne vidijo več smisla v življenju zato večkrat pomislijo na samomor. Veliko ljudi ne opazi, da katera oseba boleha za depresijo, saj to pogosto skrivajo.

Najpogostejši znaki depresije so:
– žalost, občutek praznine
– črnogledost, občutje brezupa
– občutek brezvrednosti, nemoči in krivde
– izguba zanimanja in veselja do stvari, ki so jih imeli prej radi
– nespečnost
– izguba apetita in telesne teže ali pa pretirano pridobivanje teže
– utrujenost in pomanjkanje energije
– misli o smrti in samomoru

Najpomembneje je, da depresijo prepoznate kot bolezen in je ne zamenjate z začasno žalostjo. Če opazite osebo, ki boleha za depresijo je nikar »ne spreglejte«. Poskusite ji pomagati, se z njo pogovarjati, ker to v tistem trenutku najbolj potrebujejo. Več si lahko preberete na povezavi: http://jazsemvredu.si/psihoterapija/depresija-motnje-razpolo%C5%BEenja-samomor-distimija.

Podobna bolezen depresiji pa je anksioznost.
Anksiozne motnje so skupina psihičnih bolezni, pri katerih je glavni znak anksioznost. To pomeni stanje živčne napetosti. Imamo občutek tesnobe, treme, napetosti, živčnosti, strah in zaskrbljenosti.

Znaki anksioznosti so različni. Najpogostejši psihični znaki so psihična napetost, razdražljivost in motena koncentracija. Prav tako pa izstopajo tudi telesni znaki: močno bitje srca, oteženo dihanje, vrtoglavica, bolečina v trebuhu, glavobol, slabost… Zaradi teh znakov je oseba še bolj prestrašen.

Obstaja več vrst anksioznih motenj:
– Generalizirana anksioznost (stalna tesnoba, napetost in zaskrbljenost)
– Panična motnja (potenje, omotica, vrtoglavost, paničnost)
– Socialna fobija (pretiran bolezenski strah pred drugimi ljudmi)
– Specifične fobije (strah pred določenim objektom, stvarjo ali situacijo)

Za zdravljenje anksioznih motenj se uporabljajo različna zdravila, tudi zdravljenje s psihoterapijo!

Obiščite spletno stran Jaz sem vredu in poiščite pomoč.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori