Davek na nepremičnine ob prodaji odpira veliko vprašanj

November 17, 2017 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Davki nas že od nekdaj spremljajo. Pogosto o njih ne vemo zadosti, zato se lahko zgodi, da tudi napačno ravnamo. Ko se omenja davek na nepremičnine ob prodaji, bi tako morali vedeti, kakšen bo davek, do kdaj ga bo potrebno plačati, v koliko obrokih se ga bo plačalo, ali kateri so novi roki za spreminjanje podatkov ter podobno.

Svetovanje pri davku na nepremičnine

Kaj predvideva Zakon o davku nepremičnin?

Davek na nepremičnine ob prodaji, je torej uzakonjena zadeva. Zakon o tem davku predvideva obdavčitev za lastnike nepremičnin, glede na vrednost ter tudi glede na vrsto nepremičnine. Vmes je zakon doživel kar nekaj sprememb. Tako ni več rezidenčnih in tudi ne nerezidenčnih stanovanjskih nepremičnin.

Sprememba pa se nanaša tudi na roke ter na načine plačila davka. Davek na nepremičnine ob prodaji pa zahteva od nas, da vemo tudi, kje pogledati vrednost nepremičnine, kako zamenjati zavezanca za plačilo davka, do kdaj lahko spreminjamo podatke o nepremičninah, kakšne so posamezne davčne stopnje , po katerih bodo obdavčene naše nepremičnine.

Nepremičninski davek za pravne in fizične osebe

Izračun ddv od prodaje

Vrednost nepremičnine lahko pogledamo na spletnem portalu, ki se imenuje Prostor. Če pa želi zavezanec za plačilo davka, da zavezanec za plačilo davka postane druga oseba, ima na voljo vpis osebne služnosti. Ena od možnosti je tudi podaritev oziroma prodaja nepremičnine.

Davek na nepremičnine ob prodaji in nakupu, s seboj torej nosi številna vprašanja, na katera pogosto nimamo točnih odgovorov. Ker so izredno konkretna, si jih ne moramo kar na približno razlagati. Prav vse odgovore v povezavi s tem lahko vedno najdemo na spletni strani, ki pokriva to področje. Vse odgovore so za nas napisali strokovnjaki, tako da so povsem objektivni.

Več o izračunu davka na nepremičnine si lahko preberete na povezavi.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori