Kartuše se hitro spraznijo

July 19, 2016 | Avtor: | Objavljeno v Podjetja

Kartuše so majhna plastična škatlica v vašem brizgalnem (inkjet) tiskalniku, v njih pa je shranjena barva. Ta barva je nekako podobna črnilu, z njo pa tiskalnik pušča sled na papirju in s tem ustvarja sliko oziroma izpisuje besedilo. Temu postopku rečemo tiskanje ali po domače printanje, kar smo prevzeli iz angleške besede »printing«.

Kartuše so vašemu tiskalniku vedno priložene že ob nakupu, ni pa nujno, da je ta paket kartuš v celoti poln, kot bi bile sicer kartuše napolnjene, če bi kupili nove v trgovini. Poleg tega je potrebno tudi vedeti, da proizvajalci originalnih kartuš le te vedno polnijo z obilo rezerve. To pomeni, da so kartuše, ki bi lahko sprejele denimo 22 ml barve, v resnici polne samo do 18 ml ali še manj. Vem kaj boste rekli – tako prodajo več, ker vam hitreje zmanjka barve. Več ali manj je pri celotnem nakupu kartuše najdražji prodajalčev in uvoznikov čas in njuna storitev, embalaža v kateri je pakirana ter davek na dodano vrednost, ki ga pobere državo. Odštejte te vrednosti in ugotovili boste, da je strošek barve tako zanemarljiv, da bi lahko za ceno ene kartuše kupili za kar nekaj kartuš barv. Pa je to mogoče? Pravzaprav je.

Poglejmo si kakšne so vaše možnosti, ko se kartuše izpraznijo:

Zamenjate lahko samo eno kartušo, torej tisto, ki se je že izpraznila, ni pa vam nujno v tem hipu zamenjati tudi ostalih, lahko počakate in jih uporabljate dalje, dokler ne bodo tudi te prazne in jih menjate po potrebi.
Nove kartuše lahko kupiti v vsaki večji trgovini, v specializirani računalniški trgovini, kjer imajo pogosto večjo izbiro, vendar je lahko cena malce višja, kajti v primerjavi z veleblagovnicami kupujejo manjše količine kartuš in dobivajo nižje rabate, lahko pa greste v knjigarno in jih kupite tam, kar vas bo še najbolj udarilo po žepu – že tu so lahko razlike tudi do 50% cene.

Kartuše lahko dobite tudi na večini servisov tiskalnikov in pogosto se jih radi znebijo in vam jih ponudijo za precej dobro ceno – če imate kak tak servis blizu, se vam splača povprašati
Lahko jih naročite preko interneta, pri čemer so v tujini malenkost cenejše, a zapleti s poštnino, carino, časom trajanja in podobne težave ne odtehtajo tega, da lahko kartušo takoj prejmete od domačega ponudnika, cena bo na koncu ista, pa še davek gre v našo državo.

Lahko kupite ponaredke, vendar pazite – nekatere kartuše imajo odlične ponaredke, druge spet ne in vam lahko naredijo v tiskalniku tudi nekaj škode. Dobri ponaredki so pogosto tako dobro, da ne boste nikoli več kupovali originalov.
Lahko jih pošljete na eno od podjetij, kjer jih polnijo, morajo biti takšne kartuše, ki to omogočijo in plačate polnjenje in poštnino ali pa jih napolnite sami, če spet kartuše to omogočajo.
Imate torej obilo možnosti, ker pa se kartuše hitro spraznijo, je potrebno dobro razmisliti katero od možnosti boste izbrali.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori