Izdelava lesene hiše (brunarice)

December 28, 2015 | Avtor: | Objavljeno v Podjetja

Ko sem si zaželel izgradili leseno hišo oz. brunarico, nisem vedel, kje in kateri les za brunarice bi izbral. Moram vam povedati, da res ni vseeno, kateri les izberete, kar sem kaj hitro ugotovil. Najbolj primeren les za brunarice so debla kvalitetne jelke ali smreke (picea abies).

Brunarica iz lesaPri izvedbi konstrukcije lesene hiše je najbolj pomembna gostota debla, ki pa je pri smreki ali jelki za brunarice najbolj primerna. Po temeljitem raziskovanju sem celo ugotovil, da brunarice potrebujejo debla, ki so obdelana na premer med 190 mm in 230 mm, kar povsem zadostuje, da brunarice ne bomo potrebovali dodatno izolirati, vsaj v večjem delu Evrope in v celotni Sloveniji ne. Vsekakor sem si pri gradnji brunarice želel tudi pravilno uravnati vlažnost prostora naše lesene hiše in v ta namen ima omenjeni premer debel idealno razmerje.

Da bi mi brunarice omogočale kar najbolj udobno življenje, pa je tudi zelo pomembno, kako so se brune pri sami gradnji spajale, zato sem kar precej opazoval delavce. Nisem namreč želel, da nam v hišo vdirajo insekti in / ali voda, zato smo uporabili vodoravni način spajanja, ki je hkrati tudi izredno lep in dekorativen element brunarice. Iz lastnih izkušenj vam povem, da je že sama izbira lesa zahtevna zadeva, saj poleg tega, da vemo, da je najbolj bolj primeren les jelke ali smreke, niti ni vseeno od katere jelke ali smreke les uporabimo.

Poleg tega, pa moramo biti tudi zelo pozorni na obdelavo samih debel, da bodo brune naše brunarice izkoriščene maksimalno in da se bomo v naši hiški počutili kar se da udobno in prijetno ter da bomo vanjo z veseljem povabili naše prijatelje.

Avtor:

Do sedaj je napisal 257 objav.

Odgovori