Amotivacija je stanje pomanjkanja namena za delovanje

October 30, 2018 | Avtor: | Objavljeno v Zdravje

Amotivacija je v resnici nasprotje k besedi motivacija. Lahko rečemo, da je amotivacija posebno stanje, kjer je v ospredju veliko pomanjkanje namena za delovanje. Pri motivaciji pa je vse ravno obratno. Tako lahko rečemo, da smo ljudje motivirani za delo in tudi amotivirani zanj. V nadaljevanju pa nas bo predvsem zanimalo, zakaj lahko pride do amotivacije oziroma kaj so glavni dejavniki/krivci zanjo.

Tudi bolezen nas lahko amotivira

Amotivacija je na žalost prisotna kar pri dosti ljudeh. Do takega stanja pa lahko pride zaradi najrazličnejših notranjih in tudi zunanjih dejavnikov. Veliko ljudi spremlja amotivacija, ker ne najdejo pravega smisla, in to niti v privat življenju in niti na delovnem mestu. V prvem primeru je to verjetno posledica, ker se amotivirani ljudje ne razumejo dobro s svojimi bližnjimi. Amotivacija na delovnem mestu pa je morda povezana s prenizkim plačilo, ki ga ljudje prejmejo za opravljeno delo, zaradi nezadovoljstva s sodelavci ter vodstvom in še kaj bi se našlo.

Zelo pogosto pa je amotivacija tudi posledica bolezni. Sploh je to značilno stanje za tiste skupine ljudi, ki so že dlje časa resno bolni in jih pri bolezni spremljajo še hude bolečine.

Vendar pa je na srečo tudi amotivacija vsaj približno, lahko pa tudi povsem v celoti ozdravljiva. Ljudje si pri njej pomagajo z branjem knjig na to temo, gledanjem filmov, z obiskovanjem strokovnjakom, ki jih poskušajo na najboljši način motivirati ter podobno. Pogosto namreč lahko pomaga tudi kaka nova športna dejavnost, s katero se pričnemo ukvarjati.

Avtor:

Do sedaj je napisal 443 objav.

Odgovori