Zgovornost nagrobnikov

November 29, 2010 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Nagrobnikom v vsakdanjem življenju ne namenjamo velike pozornosti. Kadar se udeležimo pogreba ali pa na dan mrtvih jih morda bolj opazimo, sicer pa nagrobniki niso ravno priljubljena tema pogovorov. Vendar, če se malo poglobimo v oblike, napise in simbole na nagrobnih ploščah, lahko odkrijemo marsikaj zanimivega o ljudeh, ki so jih dali narediti in o ljudeh, katerim so namenjeni.

Na prvi pogled se nagrobniki seveda razlikujejo po velikosti. Večji nagrobniki ne pomenijo vedno, da je tam pokopanih veliko ljudi, temveč so lahko namenjeni temu, da kažejo na bogastvo in prestiž družine. Na večjih pokopališčih lahko opazimo tudi, da so na novejšem delu nagrobniki manjši, saj je zaradi prostorske stiske posameznemu grobu odmerjen manjši prostor v primerjavi s starejšimi grobovi.

Pri obliki nagrobnikov je najpogostejša nagrobna plošča, opazimo pa lahko tudi druge, na primer nagrobnik v obliki križa, krogle in druge. Med barvami še vedno prevladujejo temnejše, od ostalih pa se že na daleč ločijo grobovi, kjer so pokopani otroci, saj tam prevladuje bela barva.

Nagrobniki so po navadi opremljeni s priimkom in imenom pokojnika, ter datumom rojstva in njegove smrti. Veliko nagrobnikov krasijo simboli, največkrat križi, snopi klasja, oljčne vejice, cvetje in angeli, sam grob pa lahko krasijo tudi manjši ali večji kipci različnih oblik. Pogosti so tudi nagrobni napisi v obliki verzov ali vsebine iz svetega pisma in prav to naredi grobove posebne in razkrije pokojnikovo življenje, lahko pa je napis namenjen tolažbi tistim, ki so ostali za njim.

Grobovi in plošče na njih torej lahko povedo ogromno in nimajo samo namena označiti določenega groba. Ob priložnosti si vzemite nekaj časa in nagrobnike bolj pozorno poglejte, morda boste odkrili kaj novega, celo navdihujočega.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori