Vrtnar in vrt

November 27, 2010 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Ni dovolj, da na gredico vržemo pest semen in nato čakamo na obilen pridelek. Vsak, ki bi rad imel lep vrt in dosti pridelka, se kaj kmalu zave, da je treba za uspeh prisluhniti naravi, saj le v sodelovanju z njo lahko dosežemo največ.

Vrt je treba pozorno opazovati, da ga dodobra spoznamo. Prva stvar, ki jo moramo preučiti, je svetloba in okolje. Od svetlobe je namreč odvisno kakšne rastline bodo na našem vrtu uspevale in kje. Vrtovi na različnih legah dobijo različne količine svetlobe: severni jo imajo najmanj, južni največ, zjutraj so osončeni vzhodni vrtovi, na zahodnih pa je največ svetlobe popoldne. Seveda pa na osončenost vplivajo tudi drevesa, grmovja ali večje konstrukcije (ograda, lopa, …). Če hočete res dobro vedeti, kje in kdaj je na vašem vrtu senca oziroma sonce, je najbolje, da si vzamete čas, dogajanje na vrtu opazujete in si zabeležite spoznanja. Lahko si narišete skico vrta ob različnih obdobjih dneva in si označite sončne, pol senčne in senčne predele. Na podlagi teh ugotovitev lahko načrtujete zasaditev za naslednje leto. Verjemite, splača se malo potruditi.
Tudi temperature igrajo na vrtu veliko vlogo, odvisne pa so od lege vrta (leži blizu morja, v nižini, v višjih predelih, …) ter od mikrolokacije v vrtu (na to pa vpliva na primer osenčenost).  Na temperature vpliva seveda tudi to, ali leži vrt blizu mesta, kjer se nahajajo topla jedra, ali pa v predelih, kjer nastajajo hladna področja (v dolinah).

Vlaga je, prav tako kot svetloba, ključnega pomena za življenje rastlin, odvisna pa je od osenčenosti, tipa tal, nivoja talne vode in letne količine padavin. Rastline so se količini vlage v tleh prilagodile vsaka po svoje, vaša naloga pa je, da najprej preučite stanje vlage v tleh vašega vrtička in se nato odločite katere rastline izbrati, da bodo kaj najboljše uspevale.

Vsak vrtnar pa mora tudi vedeti, kakšno prst ima na vrtu. Na podlagi tega namreč določi, kakšne rastline bo izbral za zasaditev. Če ne veste, kakšne rastline so najboljše za vašo vrsto zemlje, boste imeli zgolj veliko dela za prazen nič.

Najbolj priročno je, da si izberete večji zvezek ali beležnico, v katero skicirate vaš vrt in označite osenčenost, si zapišete podrobnosti o vaših tleh in morebitne posebnosti vrta. Potem pa si zapisujete katere rastline so primerne za vaš vrt, na katero mesto bi jih lahko zasadili in v kakšnem vrstnem redu. Tako si skozi leta ustvarite pravi mali priročnik za vaš vrt, kakšne prednosti vam to prinaša, pa boste videli na lastne oči.

Za konec pa vas vabim še, da si ogledate spletno stran podjetja, ki se ukvarja z urejanjem okolja.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori