Svinjska ribica

May 17, 2013 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Svinjska ribica oziroma file mignon, kot ji tudi pravimo, velja za najbolj kakovosten kos svinjine, saj je meso mehko in zgolj minimalno marmorirano z maščobo. Svinjska ribica se lahko cela speče v pečici, rezine ribice se lahko popečejo na žaru ali pa popražijo. File svinjine (ribica oziroma pljučna pečenka) se v praksi pogosteje pripravlja v rezinah oziroma kosih, kot pa v celoti.

Zakaj je svinjska ribica tako priljubljena? Lahko bi rekli, da je med gurmani, ki so ljubitelji dobrega mesa, priljubljeno svinjsko meso v celot. Kako tudi ne, ko pa ima izjemen okus, ni suho (zaradi maščob), je lepe rožnate barve, prav tako pa ga je možno uporabljati precej sveže (meso je uležano že po dveh dneh) in za pripravo ni zahtevno v tolikšni meri kot na primer goveje.

Ker je svinjina rdeče meso, ki ga organizem potrebuje, hkrati pa mastno meso, se glede te vrste mesa pojavlja veliko vprašanj glede primernosti uživanja. In ravno tu ima svojo prednost svinjska ribica. Je namreč najboljši del svinjine, saj gre za file oziroma pljučno. To pomeni, da je še posebej mehka, vsebuje pa tudi izjemno malo maščob – a še vedno je rahlo marmorirana, ravno toliko, da maščobne »niti« poskrbijo za sočnost in boljši okus.

Svijska ribica se, kot povedano, najpogosteje v nekoliko debelejših rezinah popeče na žaru, če jo pripravljate s praženjem v ponvi, pa ni nikoli odveč tudi priprava z omako. K svinjski ribici se odlično podajo omake s sadjem, na primer jabolki ali suhimi slivami, sicer pa je splošno pravilo, da se svinjska ribica pripravlja v različnih rjavih omakah (svetujemo vam, da jih po potrebi zgostite s krompirjevo moko oziroma pretlačenim krompirjem, ne pa z moko, da bodo lažje).

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori