Spletno gostovanje in domene

February 20, 2017 | Avtor: | Objavljeno v Razno

V članku boste med drugim izvedeli, kaj je sploh to spletno gostovanje in zakaj ga potrebujete oziroma zakaj ga potrebuje prav vsak lastnik spletne strani. Razložili vam bomo, kako priti do gostovanja in zakaj je to nujno, če hočete imeti svojo spletno stran. Poleg tega pa poleg samega gostovanja potrebujete še zakup domene – pojasnili vam bomo, kako po najhitrejši poti do nje.

Zakaj sploh potrebujem gostovanje?

Spletno gostovanje (domovanje.com) je storitev, ki vaši spletni strani omogoča, da ima na voljo svoj spletni prostor oziroma prostor na strežniku, preko katerega je potem vidna tudi na spletu. Če želite imeti svojo spletno stran, je gostovanje zato vsekakor nujno, saj brez njega ne gre.

Zakup gostovanja na strežniku je zelo enostaven, saj je dovolj, da:

  • poiščete in kontaktirate enega od ponudnikov spletnih storitev
  • izberete paket gostovanja po izbiri glede na vaše potrebe
  • gostovanje je zakupljeno, ko ponudnik dobi potrdilo o plačilu.

Marsikdo, ki se s tem ukvarja prvič v življenju, ne ve, kakšen paket gostovanja sploh potrebuje. Če vam tehnične značilnosti paketov, ki so pojasnjene na spletni strani ponudnika te storitve, niso jasne, povprašajte ponudnika o tem oziroma se posvetujte z njim, kateri paket izbrati.

Ne pozabite tudi na zakup domene

Poleg gostovanja boste za prikaz vaše spletne strani potrebovali še domeno oziroma url spletni naslov, preko katerega bodo lahko obiskovalci dostopali do vaše spletne strani in njene vsebine. Najbolj preprosto povedano, bi lahko vse skupaj razložili z enostavno razlago oziroma primerjavo z gradnjo hiše.

Tako kot za gradnjo hiše potrebujete parcelo, tako za svojo spletno stran potrebujete tudi prostor na strežniku oziroma gostovanje. In tako kot ima vsaka hiša tudi svojo hišno številko oziroma naslov, tako tudi vsaka spletna stran potrebuje svoj url naslov ali domeno.

Pri načrtovanju spletne strani je zato najbolje izbrati še ponudnika spletnih storitev, ki omogoča oboje – tako zakup gostovanja kot tudi zakup domene. Tako boste po najhitrejši možno poti prišli do vsega, kar potrebujete, poleg tega pa se navadno oboje zakupi za določeno časovno obdobje – če boste oboje registrirali oziroma zakupili pri istem ponudniku, boste imeli tudi s podaljševanjem manj dela, kar je gotovo prednost.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori