Ključne komponente omrežne sončne elektrarne

August 2, 2011 | Avtor: | Objavljeno v Tehnologija

Vsaka omrežna sončna elektrarna ima ključne komponente, kot so fotonapetostni moduli, razsmernik in nadzorni sistem.  S pomočjo sončne elektrarne lahko proizvajamo električno energijo, katero potem oddajamo v omrežje. V nadaljevanju je kratek opis vsakega, več o sončnih elektrarnah pa si lahko preberete na spletni strani http://www.metronik-solar.si/. Na povezavi sončna elektrarna cena, pa si oglejte cenik.

Fotonapetostni moduli

Fotonapetostni moduli so sestavljeni iz sončnih celic, ki proizvajajo enosmerno električno napetost. V grobem poznamo monokristalne in polikristalne sončne celice, ki so v večini primerov izdelane iz kristalnega silicija. V tehnološkem smislu je razlika v orientiranosti silicijevih kristalov, glede na izkoristek in ceno pa sta obe vrsti bolj ali manj podobni. Ključni podatki fotonapetostnih modulov so torej tip celic, število celic, izkoristek, nazivna moč, keficient temperaturne odvisnosti, itd. …

Razsmernik

Ker sončne celice proizvajajo enosmerno električno napetost, v električnem omrežju pa je izmenična električna napetost potrebujemo za prodajo energije razsmernik, ki je naprava ki pretvarja enosmerno napetost, ki torej proizvedeno enosmerno napetost iz fotonapetostnih modulov pretvori v izmenično, primerno za oddajo v električno omrežje. To naredi s pomočjo elektronskih stikal (MOSFET, IGBT), ki izmenično preklapljajo med pozitivnim in negativnim polom, ter tako proizvedejo izmenično napetost. Najbolj pomemben podatek pri razsmernikih je torej izkoristek (pretvorbe), ki je pri novejših tudi več kot 97%.

Razsmerniki delujejo popolnoma samostojno. Ob zadostnem sončnem sevanju sam sproži sinhronizacijo z omrežjem in pošilja vanj energijo. Ob mraku, ali močno oblačnem vremenu se sam izklopi in tako ne porablja energije za lastno delovanje, ob polni moči delovanja, ko obstaja možnost pregrevanja, pa sam omeji nazivno moč da ne pride do okvare.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori