Sodobne jedilne mize zahtevajo primerne materiale

February 3, 2017 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Oprema doma mora zadostiti predvsem dvema funkcijama, torej praktični uporabnosti in estetiki. Seveda si pri tem vsi želimo, da bi imela oprema čim daljšo življenjsko dobo, kar pomeni, da morajo biti materiali kakovostni, prav tako kakovostna pa mora biti tudi izdelava. To velja tudi za jedilne mize, saj spadajo te med tiste pohištvene kose, ki jih gotovo nimamo namena zamenjati vsakih nekaj let, temveč pričakujemo, da nam bodo služile kar se da dolgo.

Najboljši materiali za jedilne mize

moderna jedilna mizaKlasika je vsekakor les, pri čemer se velja odločiti za jedilno mizo iz pravega lesa, ne pa lesnih plošč, saj je treba misliti na kakovost. Ker je oblika jedilne mize običajno masivna in kompaktna, so za izdelavo primerne tako trše kot nekoliko mehkejše vrste lesa (na primer macesen), vsekakor pa je dobro, da je zgornja ploskev mize primerne debeline. Tudi sam okvir mize mora biti močan in masiven, saj mora ogrodje dobro nositi celotno maso. Pri tem ni nujno, da so tudi noge ali celotno ogrodje iz lesa – pogosto se uporabljajo tudi kovine, noge so lahko oblečene v umetno usnje ali drug material.

Prav tako je zelo priljubljen za zgornjo ploskev tudi kamen. Tako kot lahko kamen uporabimo za kuhinjski pult, je čudovit tudi kot jedilna miza. Še ena možnost je steklo, kjer se lahko poigramo tudi s kombinacijami stekla v različnih barvah. Vendar pa moramo pri teh dveh materialih vzeti v obzir dejstvo, da bo miza na otip hladna. Poleg tega ima steklo še eno napako: z leti uporabe se na njem hitri pojavijo neestetske praske, in nazadnje se zgodi, da takšno jedilno mizo redno prekriva prt, s čemer pa nazadnje postane povsem nepomembno kaj se skriva pod njih – povsem vseeno je, ali je spodaj poceni iverna plošča oblečena v ultrapas, ali pa prefinjeno oblikovano in sestavljeno barvno steklo.

Na kaj velja pomisliti?

ko se odločate za nakup jedilne mize, razmislite tudi o tem, kako jo boste primerno zaščitili, sicer se vsak material poškoduje. Predvsem velja, da naj bodo na mizi med obroki vedno pogrinjki, ki preprečujejo, da bi prišlo do poškodb. Prav tako na mizo nikoli ne postavljamo vročih loncev, je ne uporabljamo za razna dela z orodjem, kadar se nam na mizi polije tekočina, pa moramo takoj poskrbeti za njeno čiščenje. Mizo seveda čistimo z mehko krpo in primernimi čistili, ne pa z gobicami, ki pustijo za seboj praske, ter z agresivnimi ter abrazivnimi čistili.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori