Ročne spretnosti: kvačkanje in gobelini

September 12, 2012 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Leta nazaj so bile ročne spretnosti zelo priljubljena in razširjena obrt, danes pa je to že drugače. Sicer se ročne spretnosti še vedno lahko prenašajo iz roda v rod, vendar na manjšem številu populacije in večinoma bolj kot hobi. Vsekakor pa so ročni izdelki unikatni, nekaj posebnega in narejeni z ljubeznijo.

Takih ročnih del je malo morje, zagotovo poznate šivanje, pletenje, vezenje, kvačkanje, gobeline, ipd. Za vsako delo potrebujete določene pripomočke, s katerimi nato ustvarite, kar si želite. Za kvačkanje potrebujete kvačke, dobite pa jih v različnih debelinah. Kvačke imajo lahko trdi ali pa mehki ročaj. Končni izdelek kvačkanja je čipka.

Kvačkanje je starodavna veščina, o čemer pričajo primerki že iz egipčanske kulture. Najverjetneje je kvačkanje nastalo takrat kot pletenje, oboje pa izhaja iz orienta. S kvačkanjem so ljudje vnašali najrazličnejše risbe in oblike v čudovite čipke, ki so nato krasile gosposka oblačila, cerkve in podobno. Kvačkanje vsake vrste se začne z nizanjem verižnih pentelj. Na splošno razlikujemo nemško ali navadno kvačkanje in tuniško kvačkanje. Glede na vrsto kvačkanja nato izberemo primerno kvačko.

Za kvačkanje med ljudmi velja, da je to težko ročno delo. Vendar to ni res. Takšno mišljenje se je verjetno razvilo zaradi tega, ker ga dolgo niso poznali ali pa, ker so zelo malo kvačkali. V resnici je kvačkanje lažje od pletenja in bistveno manj naporno. Premagati moramo le začetniško tremo in vaditi enostavne pentlje, ki so osnova kvačkanja. Pripomočke za kvačkanje in pletenje lahko kupite tu: http://www.monna-lisa.si/Categories/162/pletenje_in_kvackanje.

Gobelini ubistvu spadajo med kategorijo vezenja. Za izdelavo le teh potrebujete razne barvne prejice, saj je gobelin mreža, v katero napeljujete te prejice, končni izdelek pa je nekakšna slika. Materiale in pripomočke za tovrstne dejavnosti lahko poiščete kar na spletu, za pomoč pri izbiri pa vprašajte strokovnjake.

Preglejte končne izdelke in preverite svoje sposobnosti v ročnih delih tudi vi. Vse materiale in pripomočke lahko naročite tudi prek spleta: http://www.monna-lisa.si/Categories/165/gobelini.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori