Pojem spleta se spreminja

January 13, 2013 | Avtor: | Objavljeno v Tehnologija

Tisti del interneta, ki ga imenujemo splet, ni enoznačno opredeljen in svoje pomensko polje spreminja še danes. Pametni telefoni so namreč zelo spremenili dosegljivost in razpoložljivost spleta – in ga pomaknili iz dnevnih sob ter pisarn še v nova okolja, ki so bila prej spletu nedostopna.

S telefonom v žepu je namreč prav vsaka spletna stran na voljo uporabnikom od koderkoli. To pa potem pomeni tudi, da so ljudje pričeli uporabljati splet na nove načine. Čas preživet na posamezni strani se je tako zmanjšal, saj mnogokrat ljudje s telefonom le preverijo dotično informacijo in potem spletno stran zapustijo. Poiščejo namreč zadnjo akcijo znižanja cen izdelkov, odpiralni čas, primerjajo cene v drugih trgovinah, poiščejo male oglase za avtomobile, ali pa le telefonsko številko.

Tako so se spletne strani pričele delati na ta način, da so te – temeljne informacije hitro dostopne in sploh “najdljive”. Ne upošteva se le uporabnika, temveč tudi različna orodja in načine preko katerih se dostopa do teh spletnih strani. V zakup se vzame delovanje algoritmov strani za iskanje spletnih strani, ter ocenjevanje izdelkov (npr. pri spletnih trgovinah), pomembno postaja tudi to, kako se stran izriše na manjših zaslonih mobilnih naprav, ipd. Zelo pomembna je postala tudi hitrost odpiranja strani – in to tako zelo, da je to upoštevano tudi pri točkovanju za razvrstitev v spletnih imenikih in iskalnikih.

Z nastopom aplikacij v mobilnih napravah, so se meje med tem, kar je ponavadi nameščeno kot programska oprema na napravi, ter tem, kaj se nalaga s spleta, ravno tako spremenile. Pri klasičnem ogledu spletne strani se naloži vse – od dizajna pa do same informacije. Napredek, ki ga nudijo vnaprej nameščene aplikacije na telefonih, tablicah ter drugih tovrstnih napravah pa je v tem, da je uporabniški vmesnik pravzaprav že instaliran. S spleta pa se naloži le gola informacija. S tem se pohitri pridobivanje informacije, ter bistveno se poveča kakovost uporabniške izkušnje, saj lahko slednji med tem ko se informacija še nalaga, že izbere ustrezno opcijo znotraj aplikacije, ne da bi moral čakati tudi za to.

Ta novost je na nek način odprla oči, da do sedaj poznana razdelitev med tem, kar je na spletu in kar je nameščeno na napravi ni nujno edina možna ali naravna. Ponovno se je zgodila na nek način vrnitev k nameščeni programski opremi. To pa je koncept, ki smo ga imeli delno že za odpisanega, še posebej z pooblačitvijo neba, če se nekoliko pošalimo, z raznimi oblaki in programskimi rešitvami, ki tečejo preko spleta.

Drugo pot pa je ubral Google s svojim operacijskim sistemom Chrome, ki želi v čim večji meri prenesti vso programsko opremo na splet. Tu je namreč Google močnejši. Apple po drugi strani pa je močnejši v programski opremi, ki teče lokalno. Od tod tudi razlike med konceptoma. Hkrati pa predstavljata ti podjetji simbol boja za spletno prihodnost, boj dveh konceptov, dveh svetov. A verjetno bosta lahko soobstajala in se odlično dopolnjevala.

Avtor:

Izdelava spletnih strani in spletnih trgovin - Modra Ideja d.o.o..

Do sedaj je napisal 4 objav.

Odgovori