Nakup stanovanja na dražbah

December 21, 2014 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Več kot očitno je, da vse več ljudi želi čim prej na svoje. Pa naj bo to zaradi neodvisnosti ali pa preprosto iz razloga družbenega dogajanja ali nove službe. Vse več stanovanj pa je takšnih, ki imajo drugačne pogoje… naj bodo to zasežena, vsiljena ali takšna iz stečajne mase. Če se odločate za nakup stanovanja na razprodaji, pa se morate še toliko bolj zavedati njegovih nevarnosti. Ena izmed teh je, da kupnina, ki jo plačate v naprej, lahko propade. V tem primeru stanovanje nebo ostalo v vaših rokah. Možnosti je torej več, zato je dober nasvet skleniti pogodbo brez vnaprejšnjih plačil. Kaj pa če je novogradnja pod bančno hipoteko? Tu si je potrebno pridobiti izjavo banke, da vam izda pobotnico, ki je bila izbrisana. Morda boste naleteli na napake. Možne so očitne ali skrite. Prve naj čimprej odpravijo, drugih pa navadno pri prevzemu še ne boste odkrili. Možnosti da vam jih bodo odpravili pa žal niso visoke, saj so vam jih najbrž namenoma zamolčali.

Nakup je lahko tudi direktno od investitorja, ali takšen, kjer investitor poplača podizvajalca. V tem primeru varstvo kupca ne velja in morate biti še posebej previdni, da vas imetnik hipoteke nebo izsiljeval. Lahko pa je objekt že naseljen. Tu preverite katero podjetje upravlja z blokom, saj so to običajno podjetja, ki gledajo le na interes investitorja. Možna je sicer naknadna menjava upravnika, a je lahko to težava. Odvisno je namreč od tega, če bodo stanovanja lastniška ali v profitnem/neprofitnem najemu.

In na koncu upoštevajte še višje stroške v primeru, da bodo v objektu še dolgo prazna stanovanja, vi pa boste med prvimi kupci. To namreč pomeni, da so možne razne nevšečnosti kot so vlaga, plesen in alge. Zato previdnost pri nakupu stanovanj ni nikoli odveč. Dobro se na to pripravite in prej posvetujte z nekom, ki je na tem področju večji poznavalec kot ste vi sami.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori