Najboljši url za vašo spletno stran

September 11, 2017 | Avtor: | Objavljeno v Podjetja, Predstavitve spletnih strani, Razno

Ko začneš razmišljati o lastni spletni strani, se ti začne porajati cel kup vprašanj. Prvo vprašanje pa je zagotovo to, kako spletno stran poimenovati. S tem je navadno povezan tudi url naslov strani. Ta lahko vsebuje eno ali več besed ter izbrano končnico. Sestavljen je torej iz poljubne domene in domenske končnice, ki je v Sloveniji navadno .si. Logična izbira za spletno stran je torej domena .si. Pa je ta izbira tudi najboljša? Katero domeno sploh izbrati in zakaj? Kako se odločiti med različnimi možnostmi in kaj narediti, če nekaj domena .si ni več razpoložljiva?

Domena je pomembna za uspeh spletne strani.

Moja domena .si

Na začetku razmišljanja o domeni lastne spletne strani je na voljo kup možnosti. Sčasoma pa vedno bolj ugotavljaš, da vse možnosti niso najboljše. oziroma da vse sploh niso razpoložljive. Nekatere med njimi lahko na primer asociirajo še na kakšno drugo dejavnost, s katero tvoja spletna stran nima prav nič skupnega. Spet druge domene pa so že zasedene. To, ali je domena .si že zasedena ali ne, lahko preverimo z vpisom domene v url vrstico iskalnika. Lahko pa domeno vpišemo tudi v poseben iskalnik na spletni strani ponudnika, ki se ukvarja z registracijo domen.

Vsaka domena je unikatna, torej na internetu ne moreta obstajati dve enaki domeni. Prav to je eden od dejavnikov, ki pri izbiri domene lahko zoži izbor. Zato je pri izbiri vedno dobro imeti na voljo več možnosti in ne le ene same. Domena .si, ki je danes še prosta, je namreč jutri, ko jo boste hoteli registrirati že zasedena. Zato vam res priporočam, da svojo izbrano domeno registrirate čim prej. V primeru, da odlašate z registracijo, se vam namreč lahko zgodi, da domeno zakupi nekdo drug. To pa seveda pomeni, da za vas ne bo več razpoložljiva vsaj nekaj časa. Navadno se namreč domene registrirajo za eno leto, dve leti ali več let. Po tem obdobju pa je treba registracijo podaljšati. Če lastnik tega ne stori, domena .si postane spet prosta.

Pred nakupom domene je potrebno preveriti ali je prosta.

Kaj pa, če je domena že zasedena?

Če je nekaj domena .si že zasedena, je najbolje izbrati drugo. To bo najhitreje in najlažje. Pa tudi najpametneje. Različne druge taktike, kot so izsleditve lastnika želene domene in poskus odkupa domene od njega, se namreč v veliki večini primerov ne obnesejo. Lastniki domen največkrat kupijo domeno zato, da bi jo uporabljali, zato jo niso kar pripravljeni prepustiti komu drugemu. Tisti pa, ki domene .si kupujejo za preprodajo, takoj, ko zavohajo, da vas določena domena .si zanima, zvišajo ceno tako zelo, da se nakup res več ne splača. Zato je domene najbolje kupovati direktno pri registrarjih in nikjer drugje.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori