Lončarjenje – terapija za duha in telo

June 1, 2012 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Vzamete kepo pregnetene gline in jo položite na leseno lončarsko vreteno. Plošča se zavrti, vi navlažite dlani in jih položite na glino. Če želite, da bo iz kepe nastal izdelek, ki ste si ga zamislili, je potrebno še nekaj. Iz vaših misli se morajo umakniti skrbi in razdraženost. Kar pa je pri vsem najlepše, je, da se to zgodi kar samo od sebe. Notranje se umirite in uglasite telo z materialom, ki se ga dotikate . Opazite, da ta postaja živ in da se odziva na vaše notranje razpoloženje. Bolj kot ste mirni, bolj vam gre delo od rok.

Delo z glino omogoči, da se naše misli osredotočijo na eno samo stvar, torej lahko odmislimo moteče dejavnike, pritiske, čustvene obremenitve in težave, s katerimi se vsakodnevno srečujemo. Mnogi lončarji, tako začetniki, kot preizkušeni mački, vam bodo zagotovili, da je delo na vretenu najboljši možni blažilec stresa , ki povrhu vsega prinaša tudi konkretne in lepe rezultate.

V zadnjem času se lončarjenje vse pogosteje uporablja v terapevtske namene , tako kot pomoč pri zdravljenju duševnih kot telesnih bolezni. V obeh primerih si mora pacient umazati roke. Le na ta način lahko vzpostavi stik z virom zdravljenja – z glino.

Številnim posameznikom, ki so oboleli za depresijo ali bipolarno motnjo (manično depresijo), je obisk delavnic lončarjenja prinesel pomembne blagodejne učinke. Vse dejavnosti, povezane z izdelovanjem keramike, blažijo simptome duševnih motenj , saj zagotavljajo varno okolje, kjer udeleženci niso diskriminirani in se njihovega dela ne ocenjuje. Pacienti se sprostijo in dajo prosto pot ustvarjalni energiji.

Pri lončarjenju lahko posameznik razvije lastno tehniko in teži k individualnemu izrazu. Občutke negotovosti kmalu zamenjajo zaupanje vase, prepoznavanje lastne vrednosti in samospoštovanje. Poleg tega delo z glino pomaga pri izboljšanju koncentracije, osebe, ki se odločijo za tovrstno terapijo, pa kmalu začnejo opažati, da pri njih redkeje pojavijo napadi panike. Preprosto rečeno, lončarjenje boste vzljubil, saj se bo hitro izkazalo, da ste vse manj fokusirani na stvari, ki vas vznemirjajo in poglabljajo simptome. Seveda pa mora biti lončarjenje dodatna terapija in ne nadomestek za zdravila in terapije, ki vam jih je predpisal zdravnik.

Tudi telo ima lahko koristi od lončarjenja. Kdor uporablja tradicionalno lončarsko vreteno, kjer se roke posvečajo izdelku, noge pa poganjanju vretena, mora zelo dobro uskladiti koordinacijo rok in nog. Telesna koordinacija se bistveno izboljša že pri delu na lesenem električnem lončarskem vretenu. Krašenje keramike, na drugi strani, kjer se je potrebno posvetiti finesam, pomaga pri izboljševanju »sodelovanja« rok in oči. Dejansko se za to aktivnost odločajo tudi ljudje z delno telesno invalidnostjo (posledice prometne nesreče ipd.), saj lončarjenje stanje vidno izboljša.

Kmalu boste videli, kako veliko spremembo za vaše utrujeno in napeto telo, pa tudi duha, lahko prinesejo umazane roke. Obiščite www.loncarskavretena.si

 

Avtor:
B. C. H.

Avtor:

Do sedaj je napisal 1 objav.

Odgovori