Katero izobrazbo potrebujem, če želim postati računovodja in kako je z zaposlitvijo?

September 7, 2016 | Avtor: | Objavljeno v Podjetja

V Sloveniji ni predpisane stopnje ali smeri izobrazbe, če želite postati računovodja. Za opravljanje je dovolj le kakšen tečaj. Vsekakor pa je priporočljiva vsaj ustrezna smer šolanja – ekonomska.

Računovodja lahko tako postane kdorkoli. Vendar pa delodajalci največkrat zaposlujejo osebe, ki imajo diplomo ekonomske smeri, torej 6. stopnjo, velikokrat tudi 7. stopnjo. V nekaterih primerih je dovolj srednješolska izobrazba, vendar je na trgu dela veliko brezposelnih ekonomistov, zato je borba za razpisana prosta delovna mesta kar huda, posledično pa največkrat raje zaposlijo tiste z višjo izobrazbo.

Najbolj so pomembne izkušnje. Skoraj v vsakem razpisanem prostem delovnem mestu za računovodjo so zahtevane izkušnje, vsaj 3, če ne 5 let in več. Razumljivo je, saj je računovodja, ki ima več izkušenj in posledično znanja, hitro nadomestljiv v podjetju, kjer nimajo časa učiti osebo od začetka ali na hitro iščejo zamenjavo. Torej, če se želite zaposliti takoj po končanem študiju morate zato razmišljati že veliko prej. Izkušnje si je priporočljivo pridobiti že med samim študijem, saj boste poleg kasnejšega lažjega iskanja zaposlitve, preverili tudi, če je sam poklic računovodja, primeren za vas. Nekateri šele, ko začnejo opravljati delo, ugotovijo, kaj pravzaprav delo računovodij prinese in presodijo, da je le-to za njih preveč stresno.

Največ je primerov, da si študentje poiščejo študentsko delo ali opravljajo obvezno delovno prakso v  podjetjih, kjer jih kasneje zaposlijo. Situacija je nadvse logična, saj študenta preverijo ali je primeren za delovanje v njihovi ekipi že takrat, ter mu kasneje, če se odpre prosto delovno mesto ponudijo zaposlitev raje, kot, da bi iskali nekoga drugega, ki ga še ne poznajo. Več o računovodstvu si lahko preberete tu.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori