Kakšno je pravo ležišče

August 23, 2013 | Avtor: | Objavljeno v Šport

Pravilna izbira ležišča povzroča velike probleme ljudem, ki se odločajo za nakup novega ležišča. Glavni trije nasveti kako izbrati pravilno ležišče so sledeči:
–    Ortopedska ustreznost
–    Ustrezna udobnost
–    Uporabna doba
Ortopedska ustreznost je takšna, da mora biti ležišče narejeno iz materialov, ki omogočajo prilagajanje ležišča našemu telesu. To je največkrat točkovno ležišče. Materiali, ki pa spadajo med takšno prilagajanje telesu pa so lateks, voda, pena ter žepkaste vzmetnice (posebna vrsta vzmetnic). Pri ortopedski ustreznosti spada zraven še primerna trdota, ki je ključnega pomena za pravilno nastavljeno hrbtenico in telo, ker nam pretrda ležišča ne nudijo takšnega prilagajanja hrbtenice in se lahko zjutraj zbujamo z bolečinami v hrbtenici. Včasih so bila ležišča enako trda po celotni površini, sedaj, ko so že bolj razvita pa se trdota spreminja po celotnem ležišču.
Da pa je udobnost ustrezna pa moramo imeti občutek trdote na ležišču ravno pravšnji, saj nam mora nuditi pravilno podporo obenem pa se moramo med spanjem tudi počutiti udobno, se pravi ne sme biti pretrdo in ne premehko. Obremenitev ne smemo imeti na noben del telesa prevelik. Med udobnost spada tudi toplota, ki jo ležišče ima. Modernejša ležišča so izdelana iz takšnih materialov, ki nam vlago odvajajo in nam samodejno regulirajo toploto. Tako nam je pozimi toplo in poleti hladno.
Pod zadnjo pa spada uporabna doba. Če je ležišče kvalitetno potem mora biti ta doba dolga vsaj deset let, lahko pa je seveda tudi daljša, kar je seveda še boljše.

Avtor:

Do sedaj je napisal 257 objav.

Odgovori