Kaj je selektivno lasersko sintiranje

December 20, 2015 | Avtor: | Objavljeno v Tehnologija

Selektivno lasersko sintiranje oz. s tujko SLS print je način 3d tiskanja kjer tiskalnik nanaša majhne delce prahu plast za plastjo, laser pa na določenih mestih s segrevanjem le-tega poskrbi, da se ta prah sprime.

Tiskalnik na površino nanese prah čez celo površino, laser pa po vsakem nanosu glede na načrt, ki ga dobi od uporabnika strdi ta prah na določenih delih površine. Platforma za nanašanje se po vsaki laserski obdelavi premakne za plast nižje od prejšnje točke, kjer ponovno tiskalnik nanese prah na prejšnjo plast laser pa znova poskrbi za strditev. Ta način se po enakem postopku nadaljuje vse dokler izdelek ni končan.

SLS print je najbolj uporabljena tehnika 3D tiskanja v zadnjem času saj ponuja največjo izbiro različnih materialov med 3D tiskalniki kot so polimeri (najlon), polistiren, kovina vključno z jeklom, titan, zmesi, zlitine in kompoziti ter zeleni pesek.

3D tiskanje s tehnologijo laserskega sintiranja se v največji meri uporablja za izdelavo prototipov, kateri so narejeni hitro, kvalitetno in so skozi celoten postopek primerni za testiranje novih produktov. Prototipi izdelani s pomočjo SLS printa se uporabljajo tudi v letalski industriji, vojaški industriji, avtomobilski industriji tako kot tudi v vseh ostalih industrijah. Med drugim SLS prototipi pridejo prav tudi v športu kot je formula.

Zaradi kakovostnih materialov SLS print pridno izkorišča tudi zdravstvena industrija. Bolj natančno protetika, kjer je za določene nadomestne dele vedno potreben unikat, tako da je SLS print drastično pocenil in pohitril postopek izdelave protetičnih delov.

Obstajajo že cenovno dostopnejši SLS tiskalniki za domačo uporabo a se njihova cena še vedno giblje preko 4000$.

sls print

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori