Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi, prekinitev pogodbe

March 19, 2016 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi je prekinitev pogodbe o zaposlitvi. V poslovnih razmerjih je izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi sestavni del poslovanja. Delavcu omogoča pridobiti pravico do denarnega nadomestila in prijave na Zavod za zaposlovanje. Gre za nastanek razlogov, ki imajo za posledico konec poslovanja .

 V zakonu obstajata dva člena, ki sta namenjena tako delodajalcu kot delavcu. Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi temelji na raznih oblikah kršitev dogovorjenega. Delavcu so s strani delodajalca kršene razne pravice, na drugi strani pa delodajalcu s strani delavca kršene pogodbene obveznosti.  V pisni obliki se vzroki prenesejo na razlog, ki ga izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi obrazloži. Posledica novo nastalih razmer je zagovor. Ta mora biti organiziran in opravljen na ustrezen način. Ker izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi prinese novo stanje za tako delodajalca, kot zaposlenega, ima na vsakega različne posledice. Delodajalec se sooči s tako pozitivnimi kot negativnimi posledicami. Isto velja za zaposlenega. V vsakem primeru se išče najboljšo rešitev za nastalo situacijo. Za delodajalca prosto delovno mesto prinaša različne vplive. Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi lahko razbremeni delovni proces, lahko ga obratno obremeni, odvisno od številnih dejavnikov. Isto velja za stroške. Zaposleni v taki situaciji predvsem razmišlja o novi zaposlitvi. Pozitivno razmišljanje je pri tem ključnega pomena, najslabše pa je, da se razmišlja zgolj o slabostih novo nastale situacije.

collboration

Najbolje je, da se razmišlja kot o novi priložnosti osebne kariere. Pri tem velja izkoristiti vse izkušnje iz preteklosti v enakih ali podobnih aktivnostih in situacijah. Velja pa upoštevati vse aktualne novost, ki so lahko zaposlenemu bolj ali manj znane. Na trgu dela je vedno veliko novih priložnosti. Pristop z veliko osebnega prispevka je dobra odločitev za vse, ki so sposobni v veliki meri samostojno izvesti pridobitev nove zaposlitve. Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi je priložnost za novo izkušnjo tako delodajalca kot delavca.

http://mojazaposlitev.si/delodajalci/nasveti/kako-odpustiti-delavca-v-skladu-z-zakonom/

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori